Cea mai cunoscuta realizare tehnologica ruseasca de pana acum, pistolul-mitraliera Kalasnikov, este pe cale sa fie egalata de un smartphone ambitios cu sistem de operare Android si specificatii de top, dezvoltat de o firma desprinsa anul trecut din compania nationala de aparare din Rusia.

Compania Yota Devices, cu 35 de ingineri si un buget de numai 25 de milioane de dolari, lucreaza din luna mai la transformarea proiectului in realitate, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Telefonul, care nu a fost inca "botezat", este prezentat de rusi drept un produs inovator care ar putea influenta urmatoarea generatie de smartphone-uri, scrie Mediafax.

Principala inovatie propusa de Yota este un al doilea ecran alb-negru, de tipul e-ink (cerneala electronica), asezat pe partea din spate a dispozitivului.

Tehnologia, regasita in mod traditional pe dispozitive de tip e-reader, aduce un consum de energie cu mult mai redus decat display-urile traditionale. Ecranul de pe spate ar urma sa fie utilizat strict pentru afisarea de informatii importante pentru utilizator cu un consum cat mai scazut de energie, astfel fiind promisa o durata mai indelungata de utilizare dupa incarcarea bateriei.

"Am creat acest dispozitiv pentur a fi diferiti. Majoritatea telefoanelor din ziua de azi sunt plictisitoare, sunt doar niste cutii. Acesta este un telefon pentru cei care vor sa iasa din acea cutie", a declarat directorul general al Yota, Vladislav Martinov (43 de ani), citat de WSJ.

Martinov a oferit jurnalistilor si o demonstratie la biroul sau de la Moscova, prezentand un prototip al smartphone-ului.

Yota intentioneaza sa dezvaluie produsul in luna februarie, la Mobile World Congress, in Barcelona. Proiectul prevede lansarea pe piata din Rusia in tirmestrul al treilea al anului viitor, apoi introducerea telefonului pe piete straine in functie de intelegerile cu operatorii de telefonie mobila.

Dispozitivul este echipat cu sistemul de operare Android 4.1 "Jelly Bean" si ar urma sa coste aproximativ 500 de dolari, ceva mai putin decat cele mai exclusiviste modele de pe piata. Pretul telefonului, dar mai ales specificatiile tehnice prezentate de compania rusa, il incadreaza insa in segmentul premium.

Pe langa display-ul economic de pe spate, smartphone-ul rusesc se lauda cu un procesor Qualcomm cu patru nuclee, de ultima generatie, o camera de 12 megapixeli si un ecran principal LCD cu diagonala de 4,3 inci. Inginerii rusi par astfel sa raspunda unui segment de piata neglijat in buna masura de marii producatori, prezentand un smartphone Android cu speficicatii premium, dar cu un ecran mic fata de varfurile de gama propuse de companii precum Samsung sau HTC.

Echiparea smartphone-urilor cu ecrane pe ambele parti un este o noutate completa in industrie, astfel de modele fiind lansate in trecut pe pietele asiatice, dar fara succes. Yota considera ca utilizarea tehnologiei e-ink pentru ecranul secundar este elementul revolutionar, deoarece va avea numeroase aplicatii practice cu un consum minim de energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri