Anul acesta a adus o oarecare stabilizare a pietei de telecomunicatii, iar 2013 ar putea fi un an mai bun mai ales datorita dezvoltarii serviciilor de internet mobil, a declarat pentru wall-street.ro, Iñaki Berroeta, directorul general si presedintele Vodafone Romania, al doilea operator de telecomunicatii de pe piata locala.
De altfel, in primul semestru din acest an (foto) veniturile pietei romanesti de telecomunicatii au fost in jurul a 7,48 miliarde de lei (1,7 mld. euro), in crestere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mare avans fiind inregistrat de catre serviciile de internet, conform ANCOM, arbitrul telecom.

Piata de telecomunicatii a fost de circa 3,5 miliarde de euro pe intreg anul 2011, din care segmentul de telefonie mobila a reprezentat in jur de 1,31 miliarde de euro.

“Daca anul acesta am vazut o oarecare stabilizare a pietei telecom din Romania, credem ca premisele pentru 2013 sunt incurajatoare. Datele mobile, noile servicii 4G, nevoia companiilor si a utilizatorilor de a fi conectati oriunde si oricand sunt tot atatia factori care vor incuraja cresterea gradului de utilizare a serviciilor. Cresterea industriei va depinde insa, intr-o mare masura, de politica de reglementare si de cat de mult va continua sa erodeze aceasta din veniturile noastre, prin scaderea ratelor de terminare”, a explicat Berroeta.

Managerul adauga ca domeniul va fi influentat atat de evolutia generala a economiei si a mediului de business, dar si de capacitatea industriei de a creste si de a genera mai multa valoare.

“Ceea ce cred ca este extrem de important pentru industria noastra – una dintre cele mai performante din Romania – este predictibilitatea mediului de afaceri, precum si o politica de reglementare care sa ne permita sa ne sustinem investitiile pe mai departe. Piata se va indrepta acolo unde sunt nevoile utilizatorilor. Si mai mult internet mobil, mai ales adoptia accelerata a smartphone-urilor, unde exista un mare potential de piata. De asemenea, diversificarea aplicatiilor pe mobil si a serviciilor de plata cu telefonul mobil. Nu in ultimul rand, cresterea serviciilor de acces la informatie si de divertisment, de televiziune pe mobil”.

Investitii de 100 de milioane de euro in 2013

Vodafone a lansat in noiembrie serviciile mobile 4G in Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara, vitezele ajungand pana la 75 Mbps. De anul viitor, compania va oferi servicii 4G la viteze de pana la 100 Mbps. Romania a fost a patra piata europeana in care operatorul a lansat aceste servicii, dupa Germania, Portugalia si Italia.

Anul viitor compania va investi circa 100 de milioane de euro, din care o mare parte se vor indrepta catre retea.

De asemenea, Orange Romania, principalul concurent al Vodafone, a lansat saptamana trecuta serviciile 4G, acestia fiind disponibile Bucuresti, Valea Prahovei, in zona Bran-Moieciu si in Poiana Brasov. De altfel, este foarte probabil ca in 2013 si Cosmote si RCS&RDS sa faca acelasi lucru.

Serviciile 4G (urmatoarea tehnologie dupa 3G) permit utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de pana la 100 Mbps, de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si sa foloseasca simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisiere foto /video, video streaming HD.

CEO Vodafone: Un segment reprezentativ de consumatori va adopta 4G in 2013

“Serviciile 4G vor aduce utilizatorilor o experienta extraordinara, prin cresterea semnificativa a vitezei datelor mobile. Acest lucru inseamna, atat pentru companii, cat si pentru consumatorii individuali, o mai mare eficienta, o mai mare productivitate si toate beneficiile care decurg de aici. Este inca devreme sa estimam cati clienti 4G vom avea peste un an, dar, cu siguranta, exista un segment reprezentativ de consumatori care le vor adopta”, afirma seful companiei cu circa 7,87 milioane de utilizatori la finalul lui septembrie anul acesta.

Vodafone este al doilea operator de telecomunicatii de pe piata locala cu o cifra de afaceri anul trecut de 802,1 milioane de euro si un profit net de 100,3 milioane de euro.Principalii concurenti ai Vodafone sunt Orange Romania si Cosmote Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri