Uciderea de vineri a 26 de persoane, dintre care 20 sunt copii, intr-o scoala primara din Statele Unite, a relansat dezbaterea asupra violentei jocurilor video si impactului lor asupra psihologiei criminalilor, relateaza agentia AFP, citata de Mediafax.
"Trebuie sa existe o legatura directa la persoane instabile mental care, la un moment dat, basculeaza, evadeaza, devin un personaj din aceste jocuri video", a subliniat pentru CNN John Hickenlooper, guvernatorul statului Colorado.

Acest stat din Vestul american a fost afectat in iulie de masacrarea a 12 persoane, ucise intr-un cinematograf, in timpul proiectarii unui film din seria Batman.

Atacul care a avut loc vineri la Newtown, in statul Connecticut, este "o noua intepatura" care subliniaza necesitatea legiferarii, apreciaza senatorul Jay Rockfeller.

"Desi nu stim daca asemenea imagini l-au influentat pe atacatorul de la Newtown, problema continuturilor violente este grava si trebuie sa fie atacata", adauga congresmenul democrat din West Virginia.

El a prezentat miercuri Congresului un proiect de lege care, in cazul in care va fi adoptat, va insarcina Academia Nationala americana de Stiinte sa studieze legaturile dintre jocurile video violente si violenta din societatea americana.

Congresmanul a anuntat ca intentioneaza sa sesizeze Autoritatea americana pentru Concurenta (FTC) si Autoritatea pentru Comunicatii (FCC) pentru a "arunca o privire" asupra acestui subiect si a verifica eficienta sistemului clasarii jocurilor.

Jocurile dezvolta un comportament agresiv?


Adam Lanza, tanarul in varsta de 20 de ani care s-a sinucis dupa ce a omorat 26 de persoane in Scoala Elementara Sandy Hook din Newtown, juca, potrivit presei americane, in mod frecvent, jocuri video, in special Dynasty Warriors.

Statul California a interzis vanzarea de jocuri video violente catre minori, insa Curtea Suprema a Statelor Unite a facut eliminat aceasta dispozitie in iunie 2011, apreciind ca ea incalca libertatea de exprimare, garantata de Constitutia americana.

Unii experti si dezvoltatori de jocuri video sustin ca nu exista probe pentru a demonstra "cu certitudine" un impact nefast al produselor lor.

"Mai degraba am obosit sa tot aud acest lucru. Sunt sigur ca putem gasi unul-doua studii pentru a sustine teza potrivit careia jocurile video sporesc violenta, dar gasim de asemenea studii care o contrazic", noteaza Greg Costikyan, un specialist in domeniu.

Insa, in opinia lui Brad Bushman, un profesor de psihologie la Universitatea Ohio si coautor al unui studiu publicat luna trecuta, este clar ca, cu cat un jucator petrece mai mult timp jucand un asemenea joc, cu atat mai mult adopta un comportament agresiv.

Respingerea acestei probe nu este sustenabila, apreciaza el, subliniind ca "95% dintre cercetatori afirma ca planeta este pe cale sa se incalzeasca, desi putem gasi intotdeauna o mana de alti (cercetatori) care sustin contrariul".

"As spune ca 95% dintre cercetatori apreciaza ca violenta in mass-media, la televiziune, in filme si in jocurile video creste agresivitatea, in timp ce doar 5% sau mai putini cred contrariul", declara Bushman pentru AFP.

Iar un joc video poate avea un efect mai mare decat un film, deoarece, jucand, "nu stai pur si simplu pe o canapea, ci esti implicat deplin", noteaza el. "Invatam mult mai bine cand suntem implicati", subliniaza profesorul de psihologie.

In opinia lui Jay Rockfeller, masacrul de la Newtown nu trebuie doar sa relanseze aceasta dezbatere, ci sa impulsioneze o actiune.

"Ar fi o farsa daca am privi atacul de vineri - ca de altfel toate celelalte atacuri pe care le-am vazut - ramanand tacuti si refuzand sa actionam", a subliniat senatorul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri