Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un contract de 1,1 milioane de dolari pentru programul ExoMars, in cadrul caruia ARCA va testa parasutele ce vor fi utilizate de o nava spatiala pentru a se plasa pe suprafata planetei Marte, scrie Mediafax.
ARCA va construi doua baloane de mare altitudine si doua vehicule de test, cantarind o jumatate de tona fiecare.

Vehiculul - DTV (Drop Test Vehicle) - va fi lansat pana la altitudinea de 30 de kilometri, deasupra Marii Negre. Vehiculul va cadea, pana va atinge o viteza de 0,8 Mach. La aceasta viteza transonica, DTV va declansa sistemul de parasute, pentru a le testa in zbor, in conditiile atmosferice simulate ale planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de control si comanda a zborului apartinand ARCA.

"ARCA va testa parasutele pentru nava spatiala ExoMars in 2013, pe parcursul programului «High Altitude Drop Test». Dupa incheierea programului, va trebui sa calificam parasutele pentru integrarea la bordul navei spatiale ExoMars, ceea ce ii va permite sa se plaseze in siguranta pe suprafata planetei Marte", a spus Don McCoy, ExoMars Project Manager, ESA.

"Explorarea spatiala este obiectivul ARCA pe termen lung si implicarea in programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea si va efectua doua zboruri pentru a testa parasutele de recuperare", a spus Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Programul ExoMars al Agentiei Spatiale Europene vizeaza explorarea planetei Marte. Vehiculul spatial ExoMars va fi lansat in ianuarie 2016, cu o racheta ruseasca Proton, iar calatoria spre Marte va dura in jur de 9 luni. Sistemul ExoMars va fi format dintr-o nava (Orbiter) si un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborare si plasare pe sol - EDM).

Cu trei zile inainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter si va intra in atmosfera planetei rosii. Acesta va frana, folosind o parasuta si se va plasa usor pe solul martian, folosind motoare racheta. EDM va oferi Europei tehnologia de plasare pe suprafata planetei Marte. Sectiunea Orbiter se va plasa pe o orbita eliptica in jurul lui Marte si apoi va traversa atmosfera inalta, pentru ca, in cele din urma, sa se stabileasca pe o orbita circulara de aproximativ 400 de kilometri, de unde va realiza misiunea stiintifica.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca capabila sa transporte un cosmonaut.

Printre obiectivele echipei ARCA se numara dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabila sa transporte o incarcatura de 300 de kilograme in orbita terestra joasa, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior, dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone.

Printre programele anterioare dezvoltate la ARCA s-a numarat racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Fortelor Aeriene de la Capu Midia. De asemenea, ARCA a dezvoltat sistemul aerospatial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 de metri, in stratosfera, si Misiunea 2, lansata in 2007, la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Marii Negre, cu sprijinul Fortelor Navale, a Fortelor Aeriene si al ROMATSA. Acestora li s-a adaugat racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize, lansata pe 1 octombrie 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B, atingand altitudinea de 40 de kilometri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri