Investitiile in dezvoltarea retelelor de telefonie mobila, dupa acordarea licentelor 4G in urma cu cateva luni va fi unul dintre motoarele cresterii pietei de echipamente telecom, insa o alta sursa ar putea fi reluarea investitiilor guvernamentale in modernizarea infrastructurilor de comunicatii, a declarat pentru wall-street.ro, Cristian Popescu, directorul general al Cisco Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom la nivel mondial.
Licitatia din toamna anului trecut permite Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS sa poata lansa 4G, servicii care ofera viteze de pana la 100 Mbps, aproape 3-4 ori mai mari decat in cazul 3G. Astfel, utilizatorii pot folosi simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD. Orange si Vodafone au lansat deja comercial serviciile 4G, iar acelasi lucru ar putea fi facut in lunile urmatoare si de Cosmote si RCS&RDS.

„Operatorii vor dezvolta retele de comunicatii 4G pentru a fructifica cat mai curand licentele cumparate in toamna lui 2012. Dezvoltarea acestora le va permite atat cresterea veniturilor, dar si dezvoltarea de noi surse de venit, cum ar fi publicitatea prin retele mobile. In acelasi timp, cerintele consumatorilor vor creste, acestia dorind acces la retele mobile care le ofera viteze comparabile cu cele de pe retelele fixe. In acest context, majoritatea investitiilor din 2013 se vor centra pe dezvoltarea cat mai eficienta a retelelor 4G de catre toti operatorii care detin o astfel de licenta. Totusi operatorii ar trebuie sa acorde o atentie sporita internetului Wi-Fi si ar trbui sa-si canalizeze o parte din investitii in aceasta directie”, spune seful Cisco Romania.

Dezvoltarea Wi-Fi pare a fi urmatorul pas in evolutia retelelor mobile

Utilizatorii de smartphone-uri declara ca in 35% din cazuri prefera sa se conecteze la o retea Wi-Fi in dauna unei retele mobile, potrivit unui studiu Cisco Internet Business Solutions Group.

„In ultimii ani s-a remarcat o dezvoltare si o imbunatatire constanta a retelelor W-Fi. Ele devin din ce in ce mai bine securizate, acopera o arie tot mai mare, iar numarul de puncte de acces a luat amploare. Astfel, prin utilizarea retelelor Wi-Fi se pot <<descarca>> retelele de internet mobile care se confrunta cu un numar tot mai mare de dispozitve conectate. Cum noile dispozitive pot prelucra tot mai multe date, dezvoltarea retelelor wireless clasice pare a fi urmatorul pas in evolutia retelelor mobile”, afirma Cristian Popescu.

Cisco Romania a avut in 2011 o cifra de afaceri de circa 5,2 milioane de euro si un profit de aproximativ 0,4 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Citeste si: Popescu, Cisco: Terminalele mobile, cloud-ul si traficul video vor fi cele mai importante tendinte in 2013

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri