Plecarea neasteptata a polonezului Ronald Binkofski de la Microsoft Romania in tara sa natala nu lasa, spune el, sub nicio forma filiala locala a producatorului de software „neacoperita”. E adevarat, nu a avut timp sa isi duca la bun sfarsit toate planurile initiale dar a reusit un lucru important – sa modifice organizatia pana „la urmatorul nivel de operare”.
„Practic, daca managementul companiei ar pleca acum pentru un timp, angajatii vor continua sa isi faca treaba perfect”, subliniaza el, alaturi de Sorin Eftene (foto stanga), managerul interimar al Microsoft Romania. „Nu ne-ar fi frica sa lasam organizatia sa se conduca singura”.

Pe de alta parte, in cei doi ani la conducerea companiei, polonezul nu a avut timp sa creasca atat de mult precum si-ar fi dorit adoptia tehnologiilor cloud, „cuvantul anilor” in materie de IT. „Avem de lucru continuu si in ceea ce priveste relatiile cu Guvernul dar si cu companiile”, spune el.

Compania ce angajeaza 400 de angajati in Romania cauta in continuare un CEO care sa il inlocuiasca pe polonez, cel mai probabil procesul urmand a dura circa o luna. „Nu vrem sa facem compromisuri, cautam doar ce este cel mai bun. Sunt sanse mari sa fie roman, dar nu excludem si un expat, daca are pregatirea necesara”.

Viitorul manager Microsoft Romania va trebui sa aiba background puternic de vanzari, etica puternica, o persoana care sa poata sa conduca o corporatie mare si sa o reprezinte intr-o lumina buna in ochii clientilor.

Eftene subliniaza ca in saptamanile ce vor urma va trebui sa aiba grija ca schimbarile de management si perioada de tranzitie sa nu tulbure in vreun fel activitatea in companie. „Pe termen mai lung, vrem sa ne asiguram ca piata va primi din plin inovatiile lansate recent de companie, mai exact noua suita Windows 8”.

Oficialii companiei nu au oferit informatii privind adoptia celui mai nou sistem de operare pe piata locala, spunand doar ca pe plan international s-au vandut peste 60 milioane de licente.

In ceea ce priveste rezultatele financiare ale Microsoft in Romania, oficialii companiei au spus ca in prima jumatate a anului fiscal acestea „au fost foarte bune – crestere single digit pe majoritatea segmentelor, pe unele chiar double digit”. Per total, considera ei, Microsoft Romania a evoluat „mai bine decat piata, per ansamblu”.

„Romania este o piata diferita de majoritatea din UE. Aici, rata pirateriei este cea mai mare, alaturi de Bulgaria – in Romania atinge 62%. Aceasta este o provocare continua”.

Polonia...si atat?


Plecarea in Polonia a lui Binkofski nu inseamna ca va intrerupe orice relatii cu Romania sau cu Microsoft din Romania. „Am inceput inca de aici sa intetesc relatiile economice cu Polonia, dar si sa facem schimb de experienta. Voi continua acest lucru, consider ca fiecare tara are de invatat una de la alta. Polonia trebuie sa ia exemplu de la Romania in ceea ce priveste infrastructura broadband-ului, cred ca cea mai buna din Europa, in timp ce Romania poate invata de la Polonia cum sa atraga mai multe fonduri UE”, subliniaza Binkofski.

Personal, spune el, nu si-ar fi dorit sa plece din tara. „Imi plac oamenii de aici. Sunt mai calzi ca cei din Polonia, poate si datorita climatului”, spune el, zambind. Pe de alta parte, recunoaste ca plecarea in Polonia reprezinta un pas in fata pentru el din punct de vedere profesional, fiind o piata mult mai mare decat cea din Romania.

Ramane de vazut cine va fi noul manager Microsoft Romania, ce prioritati va avea el si cum va continua fostul manager relatiile cu Romania din pozitia de general manager al Microsoft Polonia. wall-street.ro va va tine la curent cu modificarile si schimbarile in structura si planurile Microsoft Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri