Cloud computing-ul este, fara doar si poate, viitorul tehnologic atat pentru corporatii, IMM-uri dar si institutii de stat. Cu toate acestea, rata de adoptie in Romania este scazuta, doar 20-30% dintre manageri cunoscand cloud-ul, subliniaza oficialii TeamNet si Ymens, companii de tehnologie si cloud computing din Romania.
“Suntem inca la inceput, nu sunt multe companii care au implementat solutii de cloud computing. Daca erau mai multe, si aici este doar o problema de timp, lucrurile ar fi mers mai simplu. Asa, avem mult de munca pentru promovarea conceptului si scoaterea in evidenta a avantajelor clare”, spune Bogdan Padiu, general manager TeamNet, companie cu peste 500 de angajati si venituri de 34 mil. euro la finalul anului 2011.

Ymens, platforma de cloud computing parte din TeamNet, a reusit chiar si asa sa atraga in primele luni de activitate circa 10.000 de utilizatori din IMM-uri pentru solutii de cloud computing, in special servicii Intranet. Pe anul 2013 compania vrea sa atinga 40.000 de utilizatori.

“Nu este insa un lucru simplu. Echipa de vanzari formata din zeci de oameni discuta uneori in mai multe randuri cu aceiasi manageri pentru a scoate in evidenta avantajele”, spune Calin Butunoi, general manager Ymens.

Compania va investi in 2013 circa 1 mil. euro pentru dezvoltarea a inca cel putin 10 solutii de cloud computing, estimand ca la finalul anului se va afla pe break-even. In functie de nevoi, este foarte probabil ca firma sa mai angajeze personal, in special oameni de IT, dar si de vanzari. In prezent, Ymens are 79 de angajati.

“Chiar daca numarul de firme nou inregistrate este in scadere, este foarte mult loc de crestere, avand in vedere rata scazuta de adoptie de pana acum.

2013, cel mai dificil an din criza


2013 s-ar putea dovedi a fi cel mai dificil an de la inceputul crizei, considera cei doi manageri. Ei subliniaza ca acest lucru este “o credinta generala”, in piata.

“Toata lumea este istovita, rezervele s-au epuizat. Alegerile s-au terminat si stim ca dupa alegeri lucrurile, in general, nu prea merg bine. Va fi un context foarte foarte dificil din punct de vedere economic, si nu doar in Romania ci si la nivel european”, spune Bogdan Padiu.

TeamNet urmareste in 2013 sa isi extinda prezenta in cinci noi orase din tara, pe langa cele in care este deja prezenta – Bucuresti, Iasi si Timisoara. “Desi solutiile cloud sunt gazduite pe platforme externe, ne intereseaza sa avem echipe de vanzari in cat mai multe orase dezvoltate”. Oficialii companiei au spus ca inca sunt in discutii in ce orase vor deschide filiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri