WDS, o companie Xerox, specializata in solutii de customer experience management in industria wireless, a lansat previziunile sale anuale pentru acest segment de piata. Printre acestea se numara lansarea Kindle Phone, inceputul sfarsitului pentru razboiul patentelor si viralizarea sistemului de operare Android.
Iata cateva dintre trendurile industriei wireless pentru 2013:

1. Presiunile la nivelul preturilor asigura supravietuirea featurephone-urilor
Chiar daca in 2013 featurephone-urile vor fi in continuare in umbra smartphone-urilor, avantajul pretului va asigura supravietuirea acestora pentru moment.

2. Concentrarea NFC pe schimbul si distribuirea de informatii
Pana in prezent, tehnologia Near Field Communication (NFC) a fost sinonima cu platile mobile. Cu toate acestea, in 2013, WDS se asteapta ca NFC sa se concentreze din nou pe schimbul si pe distribuirea de informatii.

3. Provocarea lansata de operatorii de telefonie mobila pentru telefonia fixa, prin intermediul tehnologiei 4G
Tehnologia 4G isi propune viteze (de transmitere a datelor) de 5 ori mai mari decat in 3G. Ca atare, in 2013, WDS se asteapta ca tehnologia 4G sa devina o alternativa viabila si chiar preferata la liniile broadband fixe.

4. Viralizarea sistemului de operare Android
In 2013, WDS se asteapta ca sistemul de operare Android sa devina mai popular, iar utilizarea sa sa se extinda la o gama larga de dispozitive electronice ”inteligente”, precum smart TV-uri si sisteme de navigare prin satelit.

5. Inceputul sfarsitului pentru razboiul patentelor
Se pare ca Apple nu va continua razboiul juridic impotriva sistemului de operare Android al Google. La randul sau, Samsung a sugerat ca va avea o abordare mai putin dura in viitor, anuntand: "Credem cu tarie ca este mai bine atunci cand companiile concureaza cinstit pe piata, decat atunci cand se infrunta in instanta". WDS se asteapta ca 2013 sa fie anul in care rivalitatile incrancenate privind patentele in domeniul smartphone-urilor sa se tempereze.

6. Persistenta litigiilor privind patentele va fi in avantajul Windows Phone OS
Pentru producatorii de echipamente originale (OEMs) interesati de Android, nevoia de diversificare si de a introduce un al doilea sistem de operare in gama lor de produse pare o abordare prudenta, pentru a evita litigiile. Microsoft ofera protectie a patentelor pentru cei care detin licenta Windows Phone, iar aceasta i-ar putea garanta pozitia de al treilea mare sistem de operare wireless in 2013.

7. Aplicatiile HTML5 pentru web evolueaza
Deoarece tabletele continua sa fie categoria care inregistreaza cele mai mari cresteri pe piata, vom asista la o adoptare accelerata a aplicatiilor HTML5 pentru web, care devin o investitie de dezvoltare mai sigura.

8. Kindle Phone intra pe piata
Datorita unei abundente de continut media, 2013 ar putea fi anul in care Amazon sa patrunda si pe piata smartphone-urilor, cu un produs care sa completeze oferta popularei sale tablete Kindle. Eforturile Amazon in privinta tabletelor par sa fie in beneficiul lansarii unui telefon mobil.

9. BlackBerry revine in forta
In 2013, WDS se asteapta ca RIM [Research in Motion, producatorul BlackBerry] sa isi sporeasca livrarile de echipamente. In trimestrul al treilea din 2012, cota de piata globala a RIM pentru smartphone-uri a scazut pentru al saselea trimestru consecutiv, pentru a ajunge la doar 4%. Cu toate acestea, WDS se asteapta ca 2013 sa fie mai bun pentru RIM, odata cu lansarea mult-asteptatului sau sistem de operare BB10.

10. Amenintarile privind securitatea plaseaza furnizorii de solutii software in atentia pietei wireless
Intr-o era post-PC, a platormelor informatice multiple, smartphone-urile devin o tinta din ce in ce mai comuna a criminalitatii informatice. WDS nu se asteapta ca amenintarile de securitate pentru dispozitivele mobile sa fie masive in 2012, dar problema va fi suficient de persistenta, pentru ca furnizorii de solutii software de securitate sa ocupe un loc pe piata post-PC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri