Numarul companiilor mici si mijlocii care isi inchiriaza produsele IT, in loc sa le cumpere este in continua crestere, tot mai multi manageri si antreprenori vazand echipamentele ca pe un serviciu, a declarat pentru wall-street.ro, Liviu Banulescu, director general al Grenke Renting, companie care ofera finantare pentru produse IT (inclusiv software) medicale si industriale.
Anul trecut compania a incheiat peste 500 de contracte de inchiriere, in valoare de 5,5 milioane de euro, acesta fiind cel mai bun an al furnizorului de servicii financiare de la lansarea pe piata locala in 2007. Pana acum, Grenke Renting a incheiat peste 1.750 de contracte de inchiriere.

Aproximativ 90% dintre contractele din 2012 au fost pentru finantarea de produse IT, mai exact pentru inchirierea de servere, retelistica, calculatoare, laptopuri, imprimante si fax-uri, terminale mobile care se folosesc in depozite sau in curierat, retelistica si centrale telefonice. De asemenea, compania finanteaza IMM-urile care doresc sa inchirieze produse medicale precum sunt echipamentele pentru ecografii si scaunele stomatologice, cele de monitoriare a flotei auto (GPS) sau generatoarele electrice.

Crestere de 25% pe toate liniile de business in 2012

“Anul trecut am inregistrat o crestere de peste 25% pentru toate liniile mai ales datorita schimbarii de atitudine a companiilor care incep sa intelaga ca echipamentele IT, din cauza deprecierii morale mari incep sa devina mai mult un serviciu. Nu renteaza sa le achizitionezi si sa ramai cu ele inregistrate in contabilitate, este mai simplu sa le inchiriezi sa le folosesti pe perioada pe care doresti si la final sa le schimbi”, afirma Liviu Banulescu.

Grenke Renting, este filiala locala a grupului german Grenke care ofera servicii de finantare pentru produse IT, medicale si industriale pentru companii mici si mijlocii. Practic, daca aveti un IMM si mergeti intr-o retea de retail pentru a cumpara produse de minimum 500 de euro, consultantul in vanzari ar putea sa va intrebe daca doriti sa achizitionati produsul sau sa-l inchiriati pe o perioada mai lunga de timp (minimum un an, perioada maxima este in general de maximum sase ani). Produsul urmeaza sa fie platit catre retailer de catre Grenke, iar dvs. veti plati in rate trimestriale chiria pentru produsele pe care le-ati cumparat.

Anul trecut, Grenke Renting a avut o cifra de afaceri de circa 6,5 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 2,8 milioane de euro fata de 2011. De asemenea, Liviu Banulescu estimeaza ca furnizorul de servicii financiare a avut un profit de aproape 125.000 de euro, comparativ cu in jur de 78.000 de euro in 2011. Compania are noua angajati, iar anul acesta vrea sa creasca la 14-15.

“Vrem ca anul acesta sa crestem cu peste 25% pe toate zonele pe care pe care ne intereseaza, adica in privinta numarului de contracte, a valorii acestora, dar si cifra de afaceri”, explica managerul.

Majoritatea clientilor sunt IMM-uri cu afaceri de pana intr-un milion de euro

In general clientii Grenke Renting sunt IMM-uri cu cifre de afaceri intre 500.000 si un milion de euro si cu pana in 50 de angajati. Compania lucreaza doar cu persoane juridice (S.R.L, S.A, asociatii, PFA, notari, avocati, arhitecti, contabili, medici), iar clientii sunt companii din toate industriile.

Valoarea minima a unui contract este de 500 de euro, iar cea maxima ajunge in general pana la 50.000 de euro. Insa exista si servicii pentru companii care vor finantari mai mari, cel mai mare contract incheiat de Grenke fiind de 0,5 milioane euro. Majoritatea clientilor incheie contracte de finantare de 10.000 de euro.

Printre cei mai cunoscuti clienti ai Grenke se numara Policolor, Grupul Intact, Mediafax sau Autoliv Romania (producator de sisteme de siguranta auto).

“Atunci cand selectam daca putem finanta o companie ne uitam la fezabilitate, indicatori financiari, daca isi plateste taxele la stat. In general, clientii inchiriaza pe termenul de viata al echipamentului, iar perioada minima de contract este de 12 luni. Perioada maxima este in general de sase ani si este mai ales pentru inchirierea de infrastructura de stocare, pentru generatoare electrice”,

Cei mai multi clienti inchiriaza PC-uri, laptopuri, imprimante, copiatoare si servere pentru trei ani- trei ani si jumatate.

Compania Grenke Renting a fost lansata in Romania in 2007, functionand in sistem de franciza pana la preluarea de catre grupul Grenke in vara anului trecut. Compania a fost condusa inca de la inceput de Liviu Banulescu (32 de ani).

Pe de alta parte, grupul german Grenke este unul dintre cei mai mari furnizori europeni de servicii de finantare pentru produse IT si software pentru companiilor mici si mijlocii, fiind prezent in 24 de tari europene cu peste 700 de angajati. Grupul ofera solutii de renting, leasing, banking si factoring.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri