In mod surprinzator, una dintre principalele trei industrii care achizitioneaza servicii si produse de tehnologia informatiei nu este o industrie" in adevaratul sens al cuvantului, ci sectorul guvernamental. La nivel mondial, reprezentantii domeniului guvernamental nu numai ca investesc in IT sume considerabile, tot mai mari, dar sunt in acelasi timp interesati cu precadere de servicii si solutii de infrastructura decat de produse IT. Acest lucru corespunde intocmai cu strategia IBM.

IDC, una dintre cele mai importante companii de analiza de piata in domeniul IT, a estimat recent ca, la nivel mondial, guvernele vor cheltui peste 138 de miliarde de dolari in 2006 pentru tehnologia informatiei, reprezentand 12,2 la suta din cheltuielile generale cu servicii si produse IT in acest an. IDC a precizat ca "guvernele vor solicita solutii de afaceri totale" si ca "procesele de selectare, achizitionare si integrare a produselor hardware si software sunt identificate si stabilite in cadrul unor servicii generale sau al unui program transformational". (1)
Indiferent de marime, guvernele din intreaga lume se confrunta cu o serie de provocari transformationale. Printre acestea se numara:

- Constrangeri bugetare: Guvernele se confrunta cu nevoia de a deveni mai eficiente sau de a colecta mai multe taxe.

- Cresterea cheltuielilor privind implicarea sociala: schimbarea caracteristicilor populatiei determina o crestere fara precedent a nevoilor in ceea ce priveste programele sociale, de la planuri de ingrijire medicala la cele de pensii.

- Nevoia pentru noi investitii: Nevoile din ce in ce mai mari in domenii precum procesul de modernizare a sectorului de aparare nationala, securitatea nationala, infrastructura si protectia mediului inconjurator incep sa concureze cu prioritatile de finantare stabilite initial.

- Investitiile in competitivitatea economica: Pe masura ce globalizarea faciliteaza dezvoltarea afacerilor aproape oriunde in lume, prin angajarea unor specialisti din alte tari, guvernele trebuie sa isi stabileasca eficient competentele, infrastructura si politicile necesare pentru a atrage si a incuraja afacerile.

A furniza mai mult cu mai putine resurse

Evidentiind aceste provocari, organizatiile IT din domeniul guvernamental au declarat ca principala lor prioritate de afaceri in 2006 este imbunatatirea eficientei tehnologiei informatiei prin abilitatea de a furniza mai mult cu mai putine resurse", potrivit Forrester Research.(2)

Pentru a veni in intampinarea acestor provocari, IBM ajuta guvernele sa isi integreze si sa isi inoveze propriile procese de afaceri, sa isi schimbe cultura si modelele organizationale si sa isi modernizeze infrastructurile IT. Acest lucru implica o combinatie unica intre servicii specifice industriei, solutii de infrastructura si capabilitati de cercetare destinate guvernelor din intreaga lume.

Axarea pe dezvoltare

Portofoliul IBM de servicii si solutii de infrastructura destinate sectorului guvernamental este axat pe segmentele IT care inregistreaza cea mai mare rata de crestere.

- In domeniul apararii, solutiile IBM le permit clientilor sa implementeze operatiuni centrate pe retele, menite sa le consolideze sistemul de aparare prin intermediul unor decizii mai eficiente si al unor operatiuni de aparare imbunatatite. IBM furnizeaza infrastructura, serviciile si capabilitatile de lucru in retea care integreaza organizatiile de aparare atat la nivel intern, cat si cu partenerii de coalitie.

- In ceea ce priveste serviciile sociale, IBM ajuta clientii sa isi imbunatateasca rezultatele, reducand in acelasi timp costurile programelor medicale de astazi. Acest lucru include implementarea unor procese colaborative integrate destinate nevoilor medicale ale clientilor (case management), evaluarea beneficiilor si furnizarea unor sisteme destinate relatiei cu clientii care sa le permita agentiilor de servicii sociale sa aiba o imagine de ansamblu asupra fiecarui client in parte. IBM a dezvoltat, de asemenea, o solutie pentru detectarea fraudelor si a abuzurilor care poate ajuta guvernele sa economiseasca miliarde de dolari in fiecare an.

- Pentru vami, porturi si administrarea frontierelor, IBM furnizeaza solutii care consolideaza functiile de securitate a granitelor si faciliteaza procesele de comunicare si colaborare in ceea ce priveste desfasurarea procedurilor vamale pentru calatori. In domeniul securitatii si gestionarii marfurilor, IBM dezvolta o solutie pentru managementul lanturilor de aprovizionare la nivel mondial - Intelligent Trade Lane - care ofera informatii in timp real despre continutul si pozitia containerelor incarcate pe nave in intreaga lume.

- In ceea ce priveste competitivitatea economica, IBM colaboreaza cu institutiile guvernamentale locale si centrale pentru a evalua gradul de competitivitate al acestora la nivelul mai multor domenii proiectate sa atraga si sa incurajeze afacerile - de la instruirea personalului la capabilitatile de transport si infrastructura, pana la politicile fiscale si de afaceri.

Rezultate recente obtinute de clienti IBM

Reducerea aglomerarilor de trafic rutier si imbunatatirea mediului inconjurator in orasul Stockholm. IBM a lansat Planul privind Taxa pentru aglomerarea traficului rutier din Stockholm (the Stockholm Congestion Charging Scheme), care a redus cu succes traficul cu 25 de procente, a crescut gradul de utilizare a mijloacelor de transport in comun cu 40.000 de persoane pe zi si a redus considerabil aglomerarile de trafic rutier in orele de varf.

In calitate de prim contractor responsabil cu operatiunile de proiectare, dezvoltare si punere in practica a solutiei, IBM a colaborat indeaproape cu Administratia Rutiera Suedeza si cu orasul Stockholm pentru a lansa o versiune experimentala a planului privind Taxa pentru aglomerarea traficului rutier, care se aplica pentru o suprafata de 24 de kilometri patrati din centrul orasului. Pe masura ce interesul mondial fata de provocarile de ordin economic si de mediu implicate de o administrare eficienta a traficului este in continua crestere, solutia experimentala implementata pentru orasul Stockholm reprezinta un nou punct de referinta in ceea ce priveste dimensiunea, scopul si complexitatea acesteia.

Imbunatatirea competitivitatii economice a statului Pennsylvania. Consultantii IBM au colaborat cu Departamentul pentru Dezvoltare Economica si Comunitara in cadrul unui proiect sponsorizat de Fundatia Team Pennsylvania pentru a dezvolta un plan revolutionar de dezvoltare economica bazat pe analize comparative ale industriilor din Pennsylvania in raport cu alte regiuni din intreaga lume. Ca parte a acestui proiect, echipa IBM a dezvoltat un instrument care poate fi utilizat de oficialii din Pennsylvania pentru a comercializa capabilitatile statului si a se putea axa pe oportunitatile privind dezvoltarea afacerilor la nivelul regiunilor si al zonelor geografice din intregul stat. Acest instrument unic a devenit o componenta de baza in strategiile economice ale guvernatorului Rendell, ajutand statul sa urce de pe locul 41 in 2002 pe pozitia 15 in clasamentul pe state privind cresterea economica.

Reducerea fraudelor in domeniul serviciilor sociale oferite prin Programul Medicaid in districtul Erie, New York. IBM a proiectat VERIFY NY, un sistem de calcul care analizeaza date pentru a semnala practici si proceduri fiscale ilegale care le pot cauza contribuabililor din New York pierderi de miliarde de dolari prin frauda si abuzuri fiscale. VERIFY NY va ajuta districtul Erie sa verifice tipurile si numerele de proceduri oferite beneficiarilor Programului Medicaid si suma de bani pe care furnizorii de asistenta medicala ai acestora o incaseaza de la Medicaid pentru aceste proceduri. Sistemul IBM VERIFY NY reprezinta cel mai avansat program de administrare a solicitarilor Medicaid disponibil astazi. Districtul Erie este unul dintre cele 11 districte din New York care utilizeaza acest sistem.

Facilitarea partajarii informatiilor si a colaborarii pentru Fortele de Aparare Finlandeze. Compania IBM a fost selectata de catre Fortele de Aparare ale Finlandei (Finland's Defense Forces - FDF) pentru a integra un nou sistem de operatiuni (ic4I - command, control, communications, computing, intelligence; comanda, control, comunicatii, putere de calcul, informatii). FDF devine lider in ceea ce priveste sistemele de aparare bazate pe retele, sisteme care eficientizeaza utilizarea resurselor operationale existente pe baza accesului la informatii in timp real.

Partajarea informatiilor la nivelul organizatiilor asigura desfasurarea unor operatiuni eficiente, flexibile si interoperabile. Solutia IBM este preconizata sa ajute FDF sa obtina economii importante si sa eficientizeze capabilitatile acestora. Se estimeaza ca proiectul va fi finalizat pana in 2010.

Prin intermediul acestor demersuri si al altor catorva sute de angajamente similare, IBM le furnizeaza guvernelor din intreaga lume cele mai inovatoare solutii IT capabile sa vina in intampinarea nevoilor actuale si viitoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri