Somatii directe, amenintari voalate, intelegeri secrete. Apple, Intel, Palm, Google, Pixar si Adobe s-au inteles, in secret, sa nu “isi fure” una alteia executivii si angajatii de top. Mai multe schimburi de replici intre executivii acestei companii au iesit recent la suprafata, in mijlocul unei actiuni inaintate in justitie de angajati ai acestor companii, afectati de intelegerile ilegale dintre gigantii americani.
Daunele s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de dolari.



“Intelegerea gentleman-ilor”, cum este cunoscuta, presupunea ca niciuna dintre companiile citate mai sus sa nu faca (contra)oferte angajatilor de top din organizatiile concurente. O intelegere care, in mod evident, contravine legii liberului acces pe piata muncii.

In declaratiile sale, Colligan spune ca a primit un telefon de la Steve Jobs, co-fondator al Apple si fost CEO al companiei, decedat in 2011, prin care acesta isi exprima ingrijorarea privind faptul ca Palm “hartuieste” angajatii Apple incercand sa ii coopteze in cadrul Palm. Mai mult, Jobs a amenintat ca daca nu inceteaza aceasta practica, Apple va da in judecata compania concurenta pe marginea anumitor patente, scrie TheVerge.com.

Colligan a raspuns printr-un mail, sugerand faptul ca o astfel de intelegere ar fi ilegala si ca Palm detine de asemenea patente prin care ar putea sa dea la randul ei in judecata Apple. Jobs a replicat, taios – “sunt sigur ca realizezi asimetria dintre resursele financiare ale companiilor noastre atunci cand spui ca «vom ajunge ambii sa dam o groaza de bani multor avocati»”.




Palm nu a fost insa unica companie asupra careia Steve Jobs s-a aratat indignat. Mail-uri catre Google scot in evidenta atitudinea “termonucleara” (ulterior Jobs a spus ca o sa intre cu “razboi termonuclear” asupra Google, pe marginea patentelor legate de terminalele mobile – n.r.) a lui Steve, in special email-ul catre Eric Schmidt, CEO Google, prin care Jobs ii spune sa inceteze sa incerce sa recruteze oameni din grupul iPod.

Intr-un alt e-mail intern, fostul strateg pe segmentul de angajari al Google, Amnon Geshuri, il informeaza pe Schmidt ca un recruiter care a insistat sa angajeze un angajat Apple “va fi eliminat intr-o ora”. Raspunsul, foarte dur, a fost sa se faca un exemplu public din concedierea acestuia, in speranta ca astfel de greseli (a recruta de la Apple – n.r.) sa nu se repete.

Desi poate exista beneficii business evidente pentru o astfel de strategie, ne putem da seama chiar din mail-urile executivilor ca realizeaza ca exista probleme legislative intr-o astfel de “intelegere”. Intr-unul dintre mail-uri, chiar Eric Schmidt noteaza ca nu vrea sa creeze o “dara de hartii” care ar putea fi folosite ulterior pentru a fi dati in judecata. Intr-un mail separat, Paul Otellini, CEO Intel, isi exprima derinta ca intelegerea aceasta sa nu fie cunoscuta pe larg.



In galeria foto, cateva dintre documentele in cauza ce ar putea duce la incriminarea companiilor in cauza si la amenzi de sute de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri