Tot mai multe companii de calibru mondial, precum Research In Motion Ltd. , producatorul dispozitivelor BalckBerry, si mai nou eBay, sunt actionate in instanta de catre companii mai mici, unele dintre ele specializate in astfel de procese, care cer daune materiale consistente pentru incalcarea unor brevete tehnologice. Gigantii industriei au insa din acest moment un motiv de usurare, dupa ce instanta suprema din SUA a dat o hotarare, care vine in ajutorul lor in orice alt proces de acest fel
Curtea Suprema (CS) a SUA a dat o hotarare ieri care lasa o portita de scapare marilor companii, in special din sectorul IT, care sunt actionate in instanta pentru incalcare unor brevete tehnologice. Potrivit acestei hotarari, judecatorul care analizeaza si da verdictul intr-un astfel de caz poate sa decida si alt tip de sanctiune pentru compania acuzata, daca se dovedeste ca a incalcat respectivul brevet, fara a inchide activitatea acesteia sau a serviciului respectiv. De asemenea, hotararea mai specifica ca astfel de cauze pot fi remediate si financiar, prin platirea unor pagube materiale, instanta nemaifiind obligata sa ia si o decizie pe latura penala, prin inchiderea activitatii companiei acuzate.

Decizia a fost data in procesul eBay contra MercExchange, eBay iesind cel putin pentru moment in avantaj. MercExchange, o companie de tehnologie IT din SUA, a intentat un proces in urma cu aproape trei ani site-ului de licitatii online eBay, cel mai mare jucator pe piata mondiala de profil, acuzandu-l de incalcarea unor brevete tehnologice folosite in cadrul serviciului Buy it Now, care perminte utilizatorilor eBay achizitionarea unui produs pe moment, la un pret fix. MercExchange a adus argumente potrivit carora eBay a folosit tehnologia brevetata de MercExchange, cerand instantei platirea de daune materiale si nchiderea site-ului eBay.

Decizia de ieri a Curtii Supreme reprezinta o victorie pentru eBay, care desi nu a castigat inca procesul, a eliminat riscul de a-si vedea operatiunile stopate de o instanta judecatoreasca. Hotararea CS vine de asemenea in sprijinul marilor companii din IT, telecomunicatii si alte domenii din aria sferelor conexe, care sunt actionate constant in judecata de companii mici, specializate in a breveta inovatii tehnologice, unele dintre ele existente deja pe piata, pentru ca mai apoi sa estorcheze de bani companiile care folosesc respectiva tehnologie. CS a argumentat hotararea sa prin faptul ca MercExchange este una din aceste companii, avand deja la activ mai multe procese de acest fel.

eBay a atras sustinerea in acest proces a mai multor nume grele din industrie, precum Intel, Amazon sau Time Warner, care au depus la dosar documente, prin care probau lipsa de vinovatie a site-ului de licitatii, acuzand practica de a cauta hibe in ceea ce priveste desfasurarea activitatii unei companii, urmatata de brevetarea unei idei sau a unei tehnologii, urmand un lung proces ce poate fi finalizat cu falimentul marilor companii.

Ingrijorarea granzilor vine mai ales dupa ce grupul canadian Research In Motion Ltd. a fost nevoit sa plateasca 510 miliioane de euro companiei americane NTP, care ceruse stoparea functionarii serviciului de e-mail pe telefonul mobil, BlackBerry, pe teritoriul SUA. Research In Motion a preferat sa plateasca aceasta suma companiei acuzatoare, deschizand astfel apetitul altor companii mai mici in cautare de castiguri facile. Curtea Suprema a SUA a facut insa ieri un pas, care vine in ajutorul granzilor, care pot inlatura pentru moement riscul inchiderii afacerilor in urma unei decizii judecatoresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri