Mai multe organizatii guvernamentale din Europa, inclusiv din Romania, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicatii de tip malware, creata pentru a spiona si colecta informatii geopolitice confidentiale, a anuntat Kaspersky Lab Romania, filiala unuia dintre cei mai importanti producatori de solutii antivirus de pe piata.
Malware-ul este o aplicatie software creata pentru a fi instalata si a rula pe un sistem informatic fara consimtamantul proprietarului, transmite Mediafax.

"Reprezentantii Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizeaza o serie de incidente de securitate in cadrul carora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent si un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit saptamana trecuta pentru a ataca mai multe organizatii guvernamentale si institutii din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Kaspersky Lab Romania, subsidiara grupului rus Kaspersky.

Potrivit analizei c mai multe tinte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv institutii guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, Romania, Cehia si Irlanda.

In plus, un institut de cercetare, doua think-tank-uri si un furnizor din domeniul medical din Statele Unite, precum si un institut de cercetare foarte cunoscut din Ungaria au fost, de asemenea, compromise.

"Acesta este un atac cibernetic foarte neobisnuit. Imi amintesc acest tip de programare malware de la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000. Ma intreb daca nu cumva acesti programatori de malware, care au fost inactivi timp de mai mult de un deceniu, s-au trezit brusc si s-au alaturat unui grup complex de infractori activi in lumea cibernetica", a declarat fondatorul si presedintele Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky.

El a adaugat ca acesti programatori de malware au fost foarte eficienti in trecut, creand virusi foarte complecsi.

Pentru a compromite victimele, atacatorii au utilizat tehnici de inginerie sociala foarte avansate, care implica trimiterea de documente PDF malitioase catre tintele vizate.

Documentele trimise au fost create sa para foarte credibile pentru destinatari, avand un continut bine construit, care sa imite prezentarile despre un seminar pe tema drepturilor omului (ASEM), strategia de politica externa a Ucrainei si planurile NATO pentru tarile membre.

Infiintat in urma cu 15 ani, Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de solutii de securitate informatica. Compania furnizeaza sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam.

Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri