Veniturile Romtelecom au scazut anul trecut cu 5,4%, la 619,6 milioane euro, in principal ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare, insa declinul a incetinit de la rata de 8,6% inregistrata in 2011, iar profitul EBITDA a crescut, potrivit datelor anuntate joi de grupul elen OTE.
"Incetinirea scaderii veniturilor reflecta in principal imbunatatirea trendului incasarilor de la clientii retail, care au coborat cu numai 3% in anul 2012 (fata de -10,1% in 2011), in timp ce veniturile wholesale au scazut cu 11,2% in principal din cauza reducerii tarifelor de interconectare", se arata intr-un comunicat al OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, dat publicitatii de agentia Mediafax.

Grupul elen mai detine pe piata romaneasca operatorul de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine Germanos.

Astfel, veniturile Romtelecom au coborat anul trecut la 619,6 milioane euro, de la 655,1 milioane euro in 2011.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a crescut insa cu 39,5% in 2012, de la 119,1 milioane euro la 166,1 milioane euro, datorita scaderii costurilor.

"Suntem multumiti ca am obtinut performante financiare si operationale semnificative prin initiativele noastre de reducere a costurilor si prin continua dezvoltare a liniilor de afaceri non-traditionale. Compania si-a continuat directia strategica de a oferi pachete personalizate, cu rezultate de succes reflectate in venituri si profitabilitate, precum si in faptul ca peste 50% din baza de clienti foloseste cel putin doua servicii de la Romtelecom. O alta prioritate strategica a companiei a fost reprezentata de serviciile TV, rezultand in cresterea veniturilor pe acest segment cu aproximativ 17%, precum si in cresterea numarului de clienti, reflectand tendinta acestora de a migra catre servicii cu valoare adaugata mai mare", a declarat directorul general al Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, intr-un comunicat transmis de companie.

In 2013, Romtelecom se va concentra in continuare asupra pachetelor personalizate, cu accent pe serviciile TV, si asupra serviciilor de divertisment, a precizat compania. Romtelecom se va concentra in continuare pe noi servicii IT&C si isi va apara pozitia pe piata business, se mai spune in comunicat.

Cheltuielile operationale totale ale Romtelecom au scazut cu 9,5% in 2012, in contextul unei reduceri cu 7% a costurilor cu personalul. Cheltuielile operationale nu includ costuri legate de depreciere, amortizare sau costuri nerecurente.

Numarul abonatilor la serviciile de internet broadband ale Romtelecom a crescut cu 5,3% in 2012, de la 1,136 milioane la 1,196 milioane.

Totodata, clientii serviciilor TV (televiziune prin satelit, IPTV si cablu) s-au imnultit cu 7,3%, de la 1,179 milioane la 1,265 milioane.

Numarul abonatilor la serviciile de voce a coborat cu 6,5%, de la 2,49 milioane la 2,329 milioane.
Astfel, penetrarea serviciilor de internet si TV a depasit 50% din numarul utilizatorilor de voce la finalul anului.

Veniturile Romtelecom din servicii TV au urcat cu 11,6% in trimestrul al patrulea raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, reflectand migrarea clientilor catre servicii cu valoare adaugata mai mare.

In trimestrul al patrulea, veniturile totale ale companiei au scazut cu 8%, de la 162,6 milioane euro la 149,6 milioane euro, afectate de reducerea tarifelor de interconectare.

Profitul EBITDA a avansat cu 31,8%, de la 30,8 milioane euro la 40,6 milioane euro. Cheltuielile operationale totale, care exclud costurile legate de depreciere, amortizare si cele nerecurente, au scazut cu 15,4% in trimestrul al patrulea.

Pe de alta parte, intregul grup OTE, a avut in 2012 venituri de 4,68 miliarde de euro, in scadere cu 7,1% fata de 2011. In ultimul trimestru al anului, grupul grec a raportat venituri de 1,13 miliarde de euro, mai putin cu 9,1% comparativ cu T4 2011.

"Anul trecut am generat unui cash flow operational stabil de 1,3 miliarde euro, am redus datoria neta a grupului cu un miliard de euro (25,4%) comparativ cu anul anterior si am facut investitii importante, de aproximativ 500 milioane euro, pe fondul unor conditii financiare dificile si al presiunilor de reglementare, mai exact ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare", au afirmat oficialii OTE.

In schimb, profitul operational (EBITDA) al grupului a fost de 1,53 miliarde de euro anul trecut, mai putin cu 7,8% fata de 2011. Intre octombrie si decembrie, grupul a inregistrat un profit operational de 269,6 milioane de euro, in scadere cu 34% comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri