Noul portal pentru IMM-uri propus de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), in care se vor investi 4,2 mil. lei (aproape 1 mil. euro), NU este considerat oportun de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), seful institutiei subliniind ca deja s-au investit milioane de euro in astfel de portaluri care, nesustinute, au esuat si s-au inchis.
“MSI a investit deja peste 2 milioane de euro in portaluri dedicate IMM-urilor, esuate, si stiu ca mai exista cel putin unul realizat de Consiliul National in valoare de 180.000 de euro. Daca portalul nou nu va face decat sa le dubleze, nu are sens”, spune, pentru wall-street.ro, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

O problema majora observata de presedintele institutiei ce reprezinta IMM-urile din Romania este faptul ca in aceasta suma de bani este inclusa doar crearea portalului de catre Ascenta IT Services SRL, Power Net Consulting si Evolva Trend Consultant.

“Citind comunicatul primit de la MSI am vazut ca suma de bani nu include ce este cel mai important, si anume angajarea de personal care sa contacteze IMM-urile, sa prelucreze informatiile, sa atraga, practic, utilizatori. Nu vedem oportun un astfel de proiect daca nu este atasat unei echipe ce are legaturi solide cu IMM-urile din tara! Si ce legatura au proiectantii cu intreprinderile mici si mijlocii?”, se intreaba, retoric, Nicolescu.

CNIPMMR va propune sa se specifice in contract cate IMM-uri va atrage proiectul si daca nu sunt cel putin cateva mii “sa dea banii inapoi. Si nu vor fi, daca nu va avea coloana vertebrala – institutii care au legatura cu IMM-urile si il pot recomanda”.

El considera ca din banii acestia, proiectul ar trebui sa se sustina, complet, timp de cel putin 3-4 ani, nu doar sa fie proiectat.

Si Alexandru Lapusan
, CEO si fondator al Zitec, are rezerve in ceea ce priveste acest proiect propus de MSI.

“Avand in vedere istoricul acestor tipuri de contracte si termenul pentru lansare (septembrie 2012) imi permit totusi sa am rezerve privind succesul acestei cheltuieli publice. Nu stiu cand a demarat lucrul la acest proiect, insa mai sunt doar 6 luni pana in septembrie. Ma intreb care este dimensiunea echipei, cand vor incepe sa lucreze si cat din bugetul total este alocat acestei etape. Analiza si integrarea datelor si fluxurilor de lucru ale unor institutii publice nu sunt lucruri usor de facut, mai ales cand termenul de livrare este imediat dupa o perioada de concedii”, spune Lapusan, care va fi prezent si la ecomTIM 2013.

El spune ca, fata de acum 10 ani, se simt insa progrese in acest domeniu, desi inca mici.

“Fata de acum 10 ani, cand noi am fondat Zitec, evolutia este de necontestat, dar mai sunt inca multe de facut. In momentul in care toate operatiunile si declaratiile unui IMM s-ar putea depune online, intr-un portal functional si usor de folosit, antreprenorii ar putea sa-si concentreze energia, timpul si banii pentru dezvoltarea afacerii si nu pentru raportarea catre stat. Insa nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece: acest portal nu va stopa birocratia, insa, in teorie, va scuti micile firme de costuri si timp pierdut si va permite institutiilor statului sa fie mai eficiente”, incheie el.

Consideri ca noul portal de aproape 1 mil. de euro va fi cu adevarat de folos IMM-urilor, fiind si bine promovat, sau aceasta suma va fi irosita, ca altele in trecut? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri