Autoritatile antitrust din Uniunea Europeana (UE) analizeaza contractele incheiate de operatorii telecom cu Apple pentru vanzarea iPhone, intrucat acestea ar putea restrictiona concurenta, potrivit unei surse apropiate situatiei, citate de cotidianul New York Times, transmite Mediafax.
Mai multi furnizori de servicii telecom au transmis informatii in aceasta privinta Comisiei Europene, desi nu au depus plangeri formale.

Acuzatiile aduse Apple se concentreaza asupra unor contracte cu operatori francezi, insa ar putea fi implicate si alte tari, a spus sursa.

Comisia Europeana a confirmat ca analizeaza contractele Apple cu operatorii, in timp ce un purtator de cuvant al companiei americane a declarat New York Times ca Apple respecta legislatia locala oriunde desfasoara afaceri.

Persoane familiarizate cu relatiile Apple cu operatorii au afirmat ca unii furnizori de servicii telecom trebuie sa accepte conditii deosebit de stricte pentru a vinde iPhone, situatie care face dificila concurenta din partea altor producatori de smartphone-uri.

Contractele Apple cu operatorii difera de la o companie la alta. Vanzarile de acest tip au generat 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari din ultimul trimestru. Apple stabileste cote companiilor pentru cat de multe smartphone-uri iPhone trebuie sa vanda intr-o anumita perioada de tinmp, de obicei trei ani. Daca nu este acceptata cota, operatorul nu primeste telefonul pentru vanzare.

In cazul in care compania nu reuseste sa vanda numarul de smartphone-uri asumate, este obligata sa plateasca Apple pentru toate unitatile ramase nevandute, a afirmat o sursa care a participat la negocieri cu Apple din partea unui operator telecom european.

Nu este clar ce va face Comisia in continuare, scrie New York Times. Executivul comunitar analizeaza in multe situatii informatii primite, dupa care consulta companiile implicate pentru a vedea daca se justifica o ancheta.

Comisia poate, de asemenea, deschide o investigatie si fara o plangere formala.

Cele mai mari amenzi in situatiile in care companiile constituie carteluri impotriva concurentilor se ridica la 10% din vanzarile anuale cle mai recente. Amenzile in cazurile antitrsut ajung, insa, rareori la un asemenea nivel, noteaza cotidianul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri