Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP) sustine propunerea Comisiei Europene de introducere a unui regulament privind reducerea costurilor instalarii retelelor de comunicatii electronice.
Documentul, ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene, vizeaza sprijinirea implementarii infrastructurilor de comunicatii cu costuri minime, in contextul unei economii ce se bazeaza tot mai mult pe comunicarea online.

Obiectivele propunerii de regulament sunt reducerea costurilor si cresterea eficientei implementarii retelelor prin aplicarea celor mai bune practici existente in intreaga UE. Astfel, se urmareste imbunatatirea conditiilor pentru infiintarea si functionarea pietei unice interne, intr-un sector care sprijina dezvoltarea tuturor celorlalte segmente economice.

“Pe langa scaderea costurilor, reglementarea utilizarii elementelor de infrastructura asociata ca suport pentru dezvoltarea retelelor de comunicatii reprezinta si o masura impotriva practicilor monopoliste ale operatorilor de infrastructuri fizice. Concret, este o masura impotriva practicilor si tarifelor abuzive suplimentare practicate in Bucuresti, asa cum este cazul Netcity, un serviciu public, in parteneriat public-privat. Implementarea regulamentului este un pas inainte in sprijinirea unei piete libere si competitive pe o zona de interes pentru toate sectoarele economice”, spune Mihai Batraneanu, presedinte ANISP.

Regulamentul Comisiei Europene adreseaza patru domenii principale de probleme ce trebuie rezolvate: ineficientele sau obstacolele ce nu permit utilizarea infrastructurilor fizice existente (conducte, piloni, antene, constructii de sustinere etc.), blocaje legate de co-implementare, proceduri administrative ineficiente de acordare a permiselor, blocaje privind accesul in cladiri/elemente construite.

Potrivit documentului, lucrarile de constructii necesare crearii infrastructurii reprezinta majoritatea costurilor estimate, in functie de tehnologiile folosite, chiar si pana la 80% din totalul cheltuielilor. Printre solutiile pentru reducerea acestora se numara utilizarea mai intensiva a unor elemente de infrastructura fizica existenta, cooperarea consolidata pentru lucrarile planificate, imbunatatirea procedurilor de acordare a autorizatiilor si eliminarea obstacolelor din calea construirii infrastructurilor de comunicatii de mare viteza (banda larga).

Conform estimarilor Comisiei Europene, luarea masurilor necesare pentru rezolvarea acestor probleme va genera economii ale operatorilor de pana la 30% din investitia totala in infrastructura. Regulamentul se adreseaza atat furnizorilor de retele de comunicatii electronice, cat si proprietarilor de infrastructuri fizice, precum cele de energie electrica si termica, gaze, apa si canalizare etc., care se preteaza pentru a sustine o infrastructura de comunicatii.

ANISP se afla in razboi deschis cu proiectantii NetCity, cei dintai considerand ca proiectul este plin de disfunctionalitati ce pun in pericol o intreaga industrie, de miiarde de euro. "Se ajunge ca un operator de Intenet sa plateasca si sute de euro pe km, lucru care pune pe marginea prapastiei din punct de vedere financiar pe majoritatea jucatorilor mici din piata, companii independente", considera Batraneanu.

Citeste intreg materialul privind razboiul dintre ANISP si NetCity.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri