Telefonia mobila celebreaza miercuri 40 de ani de existenta, primul apel de pe un telefon mobil fiind efectuat in 3 aprilie 1973 la New York de pe un "celular" cu greutatea de 1 kilogram, inaltimea de 25 de centrimetri, si o baterie capabila de 35 de minute de convorbire dupa 10 ore de incarcare, transmite Mediafax.
Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, inginer la Motorola, a efectuat la New York primul apel de pe un telefon mobil, catre sediul companiei concurente AT&T.

"Am sunat sa vad daca ma auziti bine la celalalt capat al liniei", i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T in timpul apelului istoric.

Primul telefon cu adevarat mobil, care sa poata fi tinut in mana, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum "caramida" sau "pantoful". Pe langa marimea, greutatea si functionalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea si un pret descurajator pentru cea mai mare parte a populatiei, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fara fir necesitau aparate de marimea unei serviete.

Succesul inventiei a incurajat investitii masive in aceasta tehnologie, care a evoluat treptat, transformandu-se mai intai intr-o industrie de larg consum si culminand cu smartphone-ul.

In prezent, telefonul mobil ofera, pe langa apelurile de voce, posibilitatea de a efectua apeluri video, de a trimite si primi mesaje, acces la internet, continut multimedia, ceas desteptator, harti si navigare GPS, calendar, agenda, jurnal, jocuri, aplicatii software de divertisment sau orientate catre productivitate, posibilitatea de a face poze si inregistra videoclipuri.


Sursa foto: captura wikispaces.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri