NFC (near field communication) este o tehnologie usor de folosit, dar pentru a putea fi utilizata de cat mai multi oameni trebuie sa construim un ecosistem impreuna cu bancile, retailerii si ceilalti furnizori de telefonie mobila, a declarat pentru wall-street.ro, Jean-François Fallacher, directorul general al Orange Romania, cel mai mare operator telecom de pe piata locala”.
“NFC este o tehnologie care permite schimbul de date, care promite si care este fara contact. Eu cred foarte mult in NFC si in orice tehnologie fara contact, dar este un ecosistem pe care trebuie sa-l construim impreuna cu retailerii, bancile si ceilalti furnizori de telefonie mobila. Daca vrem ca NFC sa fie folosita la nivel larg trebuie sa avem terminale potrivite si tot acest ecosistem. Am incercat anul trecut cu BRD…merge, este usor de folosit, dar acum trebuie ca acest lucru sa fie extins Cea mai mare provocare este construirea acestui ecosistem. Cred ca in viitor vom avea un portofel din ce in ce mai subtire. Daca te uiti in portofel ce ai in el? Ai mult cash, bancnote si tot felul de carduri de fidelitate. Ceea ce nu uiti niciodata cand pleci dimineata este telefonul si portofolelul. Si cred prin NFC vom putea plati cu telefonul cu aceeasi siguranta pe care o avem folosind cardul”, explica Fallacher.

Ce inseamna NFC

NFC (near field communication) este o tehnologie incorporata in tot mai multe smartphone-uri, care permite telefonului sa poate fi folosit drept card de cumparaturi, bilet pentru transportul in comun ori evenimente sau ca modalitate de a accesa anumite informatii.

Orange a desfasurat anul trecut impreuna cu BRD - Groupe Société Générale un proiect pilot prin care 120 de angajati ai bancii si ai operatorului de telecomunicatii testau serviciile NFC timp de sapte luni. Din iunie si pana la jumatatea lui noiembrie au fost realizate in jur de 4.000 de tranzactii cu o valoare medie de 15 lei.

Cele mai multe tranzactii au fost pentru plata transportului la metrou, urmate de tranzactiile din lanturile farma HelpNet si Sensiblu si reteaua de magazine de ziare si reviste Immedio, potrivit unor date oferite la o conferinta organizata de wall-street.ro de catre Gabriela Voinea, senior partnership manager in cadrul Orange Romania. Proiectul cu BRD s-a desfasurat intre iunie si finalul lui decembrie.

Mai multe banci vor lansa anul acesta servicii NFC

Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania, declara in urma cu doua luni ca mai multe banci din Romania vor lansa in acest an servicii de plata cu telefonul mobil (NFC).

"Sunt angajate mai multe discutii deja cu bancile pentru lansarea platilor cu telefonul mobil. Tot ce pot sa va spun este ca sunt cateva banci care vor lansa platile cu telefonul mobil in acest an. Le lasam pe ele sa anunte la momentul potrivit", spunea Cretu la finalul lui ianuarie.

La finalul anului trecut, in Romania erau 1.300 de terminale cu tehnologie fara contact, potrivit Visa. Oficialii companiei estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an se va ajunge la 10.000 de terminale contactless, reprezentand circa 10% din reteaua de comercianti care accepta plata cu cardul, in prezent de 96.000.

De altfel, MasterCard si procesatorul de plati Netopia au lansat saptamana trecuta un serviciu prin care clientii vor putea plati facturile, produsele si serviciile achizitionate de la comercianti prin smartphone-uri, cu ajutorul unei aplicatii gratuite, care necesita definirea unui cod PIN pentru mobil. Aplicatia denumita mobilPay MasterCard Mobile este disponibila pentru telefoane care ruleaza pe sistemele de operare IOS si Android, ulterior urmand sa fie adaugate si alte platforme. Deocamdata, aplicatia permite plata facturilor Orange si reincarcarea cartelelor preplatite ale operatorilor principali de telefonie mobila.

Citeste si: Fallacher, Orange: Analizam intrarea pe televiziune prin satelit. Vrem sa oferim continut pe toate platformele


Sursa foto: Orange Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri