Compania producatoare de computere Hewlett-Packard a lansat un nou tip de server numit Moonshot, miscare menita pe de o parte sa rezolve problema spatiului si a energiei in crestere consumate de serverele actuale, si, pe de alta parte, de a distrage atentia de la problemele “mai pamentesti” cu care se confrunta compania la nivel global – scaderea vanzarilor de PC-uri, achizitii esuate si probleme in relatia cu investitorii la nivel de board.
Meg Whitman, director executiv al companiei, a descris proiectul Moonshot ca fiind unul “ce va schimba regulile jocului”, urmand sa revolutioneze, similar cu tehnologia Blade anterior, datele economice ale centrelor de date – serverul consuma cu pana la 89% mai putina energie, ocupa cu pana la 94% mai putin spatiu si costa cu circa 60% mai putin decat un server traditional.

Moonshot este un sistem ce permite intr-un rack standard 1800 de servere Moonshot, fiecare sasiu partajand alimentarea, racirea, etc. Un singur modul poate inlocui opt altele in data centerele deja aglomerate, unde spatiul si energia consumate blocheaza extinderea business-urilor. Companii din Top 500 au deja zeci de mii de servere si, in urmatorii ani, s-ar putea ajunge la sute de mii de servere, spun oficialii HP. Acest lucru va reprezenta o problema reala in ceea ce priveste spatiul si consumul de energie.

In prezent se trimit in fiecare secunda 98.000 de tweet-uri, 23.148 de aplicatii sunt descarcate pe terminale mobile.

Serverul este gandit pentru incarcari dinamice de tip social, date mobile, date masive. Practic, Moonshot este raspunsul HP la cresterea continua de date dinspre retele sociale dar si aplicatii si terminale mobile – zone unde HP nu a reusit (inca) sa uimeasca si sa castige cota de piata signifianta, dar unde datele produse ofera companiei americane o a doua sansa de a face profit si de a se face remarcata. Noile servere tintesc in special companiile telecom, de hosting, institutii educationale, dar si din industria petroliera sau bancara.

“Pentru servere ce trebuie sa mentina date statice, noile servere nu sunt recomandabile. Insa cand vine vorba de date dinamice, acestea sunt viitorul”, considera, in cadrul unei conferinte din Marea Britanie unde wall-street.ro a fost prezenta, Paul Santeler (foto), vice president & GM HP Hyperscale Business la nivel global.

El se arata convins ca acest tip de servere vor reprezenta viitorul si ca, in 2-3 ani, si concurentii vor urma sa le lanseze si ei. “Dar o sa fie cam cum s-a intamplat cu Apple iPad – o sa fie doar copii, nimic nu se compara cu originalul”, spune, mandru, Santeler.

HP a realizat mai multe conferinte de presa la nivel international, simultan, pentru a prezenta proiectul Moonshot. Compania este nerabdatoare sa lase in trecut evenimentele din ultimii doi ani. Actual CEO, Whitman, i-a luat locul lui Leo Apotheker, autorul achizitiei mai putin inspirata a companiei de software britanice Autonomy, pentru care compania a platit 11 mld. $. In noiembrie 2012, valoare Autonomy scazuse pana la 8 mld. $.

Ray Lane, presedinte executiv, a spus ca va demisiona si doi directori ai sai si-au dat demisia din board saptamana trecuta ca urmare a tensiunilor dinspre actionari, nemultumiti de performantele Autonomy.

Compania s-a axat pe restructurari anul trecut si in prezent este axata pe intrarea pe mai multe piete exceptand PC-urile. HP ramane cel mai mare producator de computere din lume, insa pe o piata care, conform companiilor de cercetare, va continua sa scada in 2013.

Whitman a spus ca Moonshot este un produs la care laboratoarele HP au lucrat in ultimii zece ani si va permite centrelor de date sa manipuleze date in brontobytes – urmatoarea masura, de 1.000 de ori mai mare decat predecesoarea, dupa yottabyte, zettabyte, exabyte, petabyte, terabyte si gigabyte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri