Regele telefonul fix a murit, traiasca regele telefonul prin internet!
Aplicatii de telefonie gratuita precum Skype, Google Talk sau Yahoo Messenger s-au raspandit atat de mult, incat au inceput sa dea batai de cap pana si operatorilor mobili. In SUA, companii de profil precum T-Mobile sau Cingular interzic folosirea acestor softuri prin reteaua lor de date mobile. Prin urmare, mai exista o sansa, cat de mica, pentru ca operatorii de telefonie fixa sa reziste mai multi de cativa ani pe piata? Chiar daca zilele lor par numarate, unii gasesc solutii.

Interesul pentru telefonia fixa clasica se va reduce din ce in ce mai mult in anii urmatori, pe masura ce noi tehnologii fac posibile servicii similare, la preturi echivalente sau chiar mai mici, asa cum este si VoIP (Voice over IP, telefonia pe suport Internet n.r.), spune Dan Pazara, director Corporate Affairs la Romtelecom. Este o tendinta care se manifesta la nivel mondial si afecteaza toti marii operatori de telefonie fixa, nu numai Romtelecom. Tocmai de aceea are loc o reorientare progresiva a core-businessului acestor companii, dinspre telefonie fixa inspre date si Internet.

Dar nu numai telefonia prin Internet ameninta marile companii de comunicatii fixe. Saptamana trecuta, Combridge, subsidiara din Romania a Magyar Telekom, care opereaza serviciul de telefonie alternativa cu selectarea operatorului EUfonika, a anuntat ca a strans in doua luni de activitate 10.000 de clienti. Serviciul, de tip VoIP, foloseste reteaua Romtelecom si ofera posibilitatea de a efectua apeluri de la telefonul fix obisnuit, mai ieftine, in medie cu 40% pe destinatiile internationale si cu 20% la convorbirile interurbane. sansele ca serviciul sa poata fi folosit si in reteaua altor operatori sunt minime.

De altfel, daca RomTelecom, desemnat de Autoritatea de Reglementare ca operator cu putere semnificativa pe piata avand in vedere ca are cea mai extinsa retea nationala nu ar fi obligat de lege, nu si-ar pune reteaua la dispozitia celor de la Combridge.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23889&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri