Piata autohtona de web hosting a crescut anul trecut la zece milioane de euro, de 50 de ori fata de 2002
Gazduirea de pagini de internet, asa numitul web hosting, incepe sa fie si in Romania un business. Acest lucru este dovedit de evolutia ascendenta a numarului site-urilor gazduite, care la inceputul lunii mai a ajuns la 139.301 fata de 44.878 in urma cu patru ani.

Cand a decis sa infiinteze un serviciu de web hosting, bucuresteanul Marian Vasile a sesizat dezvoltarea unor astfel de site-uri in SUA. A inceput prin a licita proiecte pe o pagina web specializata. Capitalul utilizat pentru demararea afacerii a fost de 1.000 de euro, dar la acesta s-au adaugat foarte multe ore de munca. Primul site, lansat in anul 2004, aducea venituri de 150-200 euro pe luna, iar acum beneficiile aduse de cele 27 de site-uri se ridica la peste 8.000 euro pe luna. In acest domeniu, rata profitului poate ajunge si la 70-75%, sustine Marian Vasile. Potrivit propriilor estimari, piata romaneasca de web hosting a urcat in 2005 pana la valoarea de zece milioane de euro, comparativ cu doar 200.000 de euro in 2002.

Fara indoiala, web hosting-ul se afla pe un trend ascendent, dupa cum declara si Marius Herea, managerul portalului Gazduire.ro In primul sfert de an din 2006, Gazduire.ro a inregistrat o crestere a numarului de clienti de 100% fata de intreg anul 2005. In acest moment, clientii nostri au peste 1.000 de domenii active, spune el. Apelarea la serviciile unei companii specializate prezinta avantaje precum legaturile multiple la internet, servere alternative, capacitatea mare a conexiunii, protectia la interventii neautorizate, precum si actualizarea mai usoara, care se poate realiza si de la distanta.

Nivelul chiriei difera in functie de pachetul ales

In functie de necesitatile clientului, firmele ofera hosting prin servere din Romania sau din strainatate. Astfel, daca site-ul va fi complet in limba romana, probabil ca un provider roman reprezinta solutia ideala, atuurile acestuia fiind legaturi directe cu alti ISP din tara, acces rapid si eficient din Romania, posibilitatea de a fi contactat telefonic sau chiar la fata locului. Majoritatea companiilor straine care ofera hosting au servere in Statele Unite. Aceasta se poate traduce printr-un acces rapid pe continentul american si un timp de acces mai ridicat in Europa, respectiv Romania. Un server in SUA poate fi justificat in cazul in care publicul site-ului va fi preponderent american.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23881&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri