Telecom Italia a anuntat ca Hutchinson Whampoa, inregistrat in Hong Kong si controlat de miliardarul Li Ka-shing, doreste sa preia participatia majoritara in urma unei fuziuni intre fostul monopol de telecomunicatii din Italia si subsidiara grupului asiatic, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Telecom Italia, cel mai mare operator italian de telecomunicatii, se afla in negocieri pentru o fuziune cu 3 Italia, al patrulea jucator de pe piata, detinut de Hutchinson.

Grupul italian, fosta companie monopol de telecomunicatii, a precizat intr-un comunicat ca Hutchinson va deveni principalul actionar al companiei daca va avea loc o tranzactie.

In prezent, grupul spaniol Telefonica, banca italiana Intesa Sanpaolo, compania de asigurari Assicurazioni Generali si grupul Mediobanca detin 22,4% din Telecom Italia. Reprezentantii celor patru companii au refuzat sa comenteze informatiile.

O sursa apropiata situatiei a declarat ca datoria neta ridicata a Telecom Italia, de 28,3 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru Hutchinson.

Valoarea de piata a Telecom Italia este de 11,5 miliarde euro, fata de 1,5 miliarde euro in cazul 3 Italia.

Comisia desemnata de Telecom Italia pentru negocierile cu Hutchinson este codusa de directorul general al companiei, Franco Bernabe, insa include si reprezentanti din partea Telefonica, Intesa Sanpaolo si Generali, semn ca unii actionari ar putea fi nemultumiti de conditiile negociate de operator.

Italia se afla in blocaj politic de la alegerile din februarie, in urma carora nu a rezultat o coalitie de guvernare.

Sansele de formare a unui nou guvern inainte de alegerile prezidentiale din vara sunt scazute. Mandatul de sapte ani al presedintelui Giorgio Napolitano se va incheia la mijlocul lunii mai.

Telecom Italia desfasoara masuri precum vanzarea activelor si concedieri in incercarea de a reduce datoriile si a obtine finantare pentru investitii. In decembrie, companai a respins o oferta din partea miliardarului egiptean Naguib Sawiris, care dorea sa cumpere actiuni nou emise in valoare de 2 miliarde euro.

Asociatia Asati, care reprezinta o parte dintre actionarii minoritari ai Telecom Italia, considera ca fuziunea cu 3 Italia ar fi viabila numai in urma unei investitii majore din partea Hutchinson.

"Daca nu, daca tot ceea ce doresc este sa inlocuiasca investitori financiari precum Intesa Sanpaolo si Mediobanca, ne vom opune", a declarat presedintele asociatiei.

Sursa foto: http://www.telecomitalia.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri