Piata solutiilor ERP (Enterprise Resource Planning) a intrat anul trecut pe un trend ascendent in Romania: in 2012, valoarea business-ului ERP (investitii in proiecte noi, plus costurile cu mentenanta si actualizarea celor implementate anterior) a depasit 110 milioane euro, fata de aproximativ 90 milioane Euro in 2011, iar tendinta de crestere se va mentine si in anul curent, conform unui studiu CGS Europe - IT Services.

Cea mai mare rata de crestere s-a inregistrat pe segmentul solutiilor internationale, comparativ cu cele locale, arata o analiza realizata de CGS Europe- IT Services, parte a grupului american CGS.

CGS Europe - IT Services este partener global Microsoft pentru implementarea solutiei ERP detinuta de Microsoft, respectiv Dynamics AX.

"Valoarea business-ului pe piata de ERP a cunoscut in 2012 o crestere datorita faptului ca efectele negative ale crizei economice s-au mai estompat si, in plus, o parte din mediul de business a inteles ca lipsa de reactivitate fata de astfel de investitii nu are cum sa fie benefica, asteptarea fiind contraproductiva", a aratat Mircea Hotaran, Director General al CGS Europe- IT Services.

Piata de ERP din Romania este impartita in doua segmente principale - cel a solutiilor dezvoltate de mari firme internationale (care sunt, in general, dedicate firmelor medii, mari si multinationalelor) si, respectiv, cel al ERP-urilor sau programelor echivalente realizate de producatori locali, destinate in special IMM-urilor.

Anii de criza au favorizat jucatorii locali, mult mai flexibili in politica de preturi, datorita faptului ca detin drepturile de proprietate intelectuala asupra solutiilor ERP, putand astfel furniza preturi mult mai atractive si adaptate pietei locale. In 2011, cel mai probabil, solutiile locale le-au depasit ca numar de implementari pe cele internationale, chiar daca in valoare absoluta probabil ca nu au trecut de 30% din cifra de afaceri din domeniu.

In anul 2012 insa, s-a inregistrat o rata consistenta de crestere a solutiilor ERP internationale, iar tendinta se va pastra si pentru anii ce urmeaza, daca nu vor aparea diferite dezvoltari economice neasteptate pe plan local sau international, arata analiza CGS Europe- IT Services. "Siguranta si standardele globale care sunt inglobate ca "best practice" in solutiile internationale de ERP sunt elemente care incep sa conteze din ce in ce mai mult; in plus, este necesara uniformizarea solutiilor implementate in sucursalele din diferitele tari ale companiilor multinationale. In acelasi timp, intelegand specificul pietei din Romania si, in general, al pietelor emergente, corporatiile internationale furnizoare de ERP-uri isi vor adapta din ce in ce mai mult politica la nivel regional, iar acest lucru va stimula o data in plus acest segment de piata", a precizat Mircea Hotaran.

Solutiile internationale de ERP sunt favorizate si de cresterea importantei standardizarii, precum si de independenta crescuta pe care acestea o pot asigura companiei-client fata de un anumit furnizor, intrucat aceasta are posibilitatea de a alege intre mai multe firme de IT care sa realizeze implementarea si mentenanta sistemului (versus solutiile dezvoltate de un furnizor local, fata de care dependenta este maxima). In acelasi timp, IMM-urile au inca oportunitatea de a aplica pentru finantarea europeana a implementarii unei solutii ERP, iar acest lucru favorizeaza in special dezvoltatorii locali de ERP, ale caror software-uri se adreseaza, in mod traditional intreprinderilor mici si mijlocii. In ceea ce priveste sectorul public, cel mai probabil acesta nu va aduce cresteri consistente nici uneia dintre categoriile de furnizori de solutii ERP din cauza constrangerilor bugetare care se mentin si in 2013.

"Anul 2013 va fi un un an cu multe provocari care vor pune o presiune in crestere asupra clientilor si furnizorilor deopotriva. Cred ca vor avea un avantaj sporit companiile cu un business regional, care vor putea sa creeze un anume echilibru intre pietele pe care activeaza; acest lucru le va asigura constanta proiectelor, optimizarea resurselor (inclusiv mentinerea fluctuatiei de personal sub control) si stabilitatea sau cresterea cifrei de afaceri", a precizat Mircea Hotaran.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri