Guvernul spera ca oficialii Comisiei Europene sa permita ca o parte din datoriile Postei la buget sa fie convertite in actiuni ca parte a privatizarii, a afirmat premierul Ponta dupa ce Mediafax a anuntat ca Guvernul va cere acordul CE pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei.
"Trebuie sa respectam regulile europene pentru ca altfel este ajutor de stat. Conform regulilor europene, la privatizare se pot converti datoriile catre buget in actiuni, repet, pentru privatizare", a spus Ponta.

Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Un document discutat in sedinta de miercuri a Guvernului arata ca transformarea in actiuni a datoriilor istorice la bugetul de stat ale Potei va fi derulata ca parte a procesului de privatizare, astfel incat aceasta masura sa nu fie interpretata ca ajutor de stat.

Opinia Guvernului este ca, prin aceasta operatiune, va creste gradul de atractivitate a companiei "prin claritatea ce se ofera asupra riscului datoriilor istorice", aceasta nelasand loc pentru ajustari ulterioare ale pretului.

In acest sens va fi promovata o hotarare de guvern, dupa obtinerea acordului Comisiei Europene.

"Conversia datoriilor in actiuni nu va afecta actuala structura a actionariatului companiei", se arata in document, cu explicatia ca majorarea capitalului social prin conversia creantelor in actiuni obliga statul, in baza Legii 247/2005, sa mentina cota de participare a Fondului Proprietatea.

Odata cu conversia datoriilor in actiuni va fi operata si esalonarea datoriei aditionale, de 107 milioane lei, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

La 16 mai, ANAF a emis un certificat de obligatii bugetare care impune Postei Romane o datorie de 107 milioane lei, cumuland astfel un total al datoriilor la bugetul de stat de 242,5 milioane lei. Noua datorie devine exigibila la 6 iunie 2013.

Datoria totala a companiei este de 650 milioane lei, la 28 mai 2013.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta de urgenta care stabileste ca toate companiile care au datorii fiscale pentru care au obtinut deja o decizie de esalonare, dar in cazul carora sunt identificate ulterior si alte datorii, in urma unui nou control al ANAF, vor putea solicita si esalonarea a acestor noi datorii.

Ministrul a explicat ca principalul beneficiar al ordonantei este Posta Romana, companie care, in lipsa acestei masuri, ar fi intrat in faliment din 6 iunie, cand datoria devenea exigibila.

In 2012, Posta Romana a inregistrat pierderi financiare de 52 milioane lei, din care 38 milioane lei provizioane constituite.

In perioada mai 2011-mai 2012, pierderile companiei au atins 156 milioane lei, iar in intervalul mai 2012-mai 2013 pierderea a fost de 66,8 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri