Este destins, zambeste foarte larg si nu ii este teama sa glumeasca pe teme privite de altii ca fiind „tabu”. Subliniaza deseori ca este adeptul dialogului cu concurentii si al gasirii de solutii comune, pentru cresterea pietei dar si a profitului companiilor implicate. Nikolai Beckers, noul CEO al Romtelecom si Cosmote, a oferit primele declaratii de la venirea sa in Romania, in urma cu opt saptamani.

Nikolai Beckers este primul CEO german al companiilor, in tara. In Romania, Deutsche Telekom, detine indirect actiuni in cadrul Cosmote, dar si Romtelecom. De altfel, Cosmote si Romtelecom formeaza cel mai mare business de telecom de pe piata locala, acestea avand impreuna afaceri de 1,08 miliarde de euro anul trecut.

Primele impresii asupra Bucurestiului au fost pozitive. „Traficul nu ma deranjeaza! Vin din Paris unde este mult mai rau”, spune el, zambind. „Imi place arhitectura centrala a Capitalei”, completeaza.

Beckers se considera un manager „deschis, pretentios si rapid”, placandu-i sa surprinda angajatii – intra neinvitat intr-o sedinta, se aseaza la masa si observa, asculta.

Per total, Nikolai Beckers are un „instinct pozitiv” (good gut feeling – in original) in ceea ce priveste noul sau job. Recunoaste ca numarul mare de angajati, circa 11.000, este o provocare, insa se declara foarte multumit de echipa de management lasata in urma de Stefanos Theocharopoulos si spune ca nu isi doreste, in prezent, modificarea ei. „Echipele sunt bune, romanii sunt bine pregatiti – dovada ca multi lucreaza in afara tarii unde, daca nu ar fi buni, nu ar fi angajati. Noul job nu ma streseaza, dorm linistit noaptea!”, spune el, razand.



Fiind inca la inceput de drum in Romania, la conducerea Cosmote si Romtelecom, managerul nu a oferit informatii clare despre prioritatile sale business ci a preferat sa citeze „pe cei de la Google: strategia este strategica!”.

Cu toate acestea, nou CEO a scos in evidenta mai multe idei, unele indraznete, altele previzibile.

„Piata tehnologica se schimba constant si ceea ce acum sase luni era valabil, acum poate parea depasit. Trebuie sa te adaptezi si sa fii flexibil. Segmentul de mobile payment este unul de viitor si mi-ar placea sa il vad implementat, mai repede decat mai tarziu. Nu este o problema de tehnologie cat, pentru a fi viabil, este nevoie de o masa critica de terminale mobile compatibile si o tehnologie comuna folosita de toti operatorii, astfel incat sa nu existe confuzii intre clienti”, subliniaza Nikolai Beckers.

El considera ca viitorul este 4G-ul si Fiber to the Home (FTTH) – „este o combinatie castigatoare”.



„4G-ul nu va omori sub nicio forma Internetul fix. Cred intr-o combinatie intre cele doua, solutii flexibile”, spune el.

Un alt segment castigator vor fi serviciile interactive.

„Piata romaneasca este pregatita pentru televiziune interactiva. Este insa un proces complex si chiar si in afara, giganti precum Google si Apple, sunt in faza de «trial and error». In Romania este posibil sa vedem astfel de servicii, accesibile, in circa doi ani”.

Fuziune Cosmote-Romtelecom?


In ceea ce priveste o potentiala fuziune intre Cosmote si Romtelecom, companii cu actionariat comun, noul CEO spune ca istoria arata ca doua entitati pot functiona foarte bine si separat, prin servicii convergente dar ca, pe de alta parte, pentru clienti poate fi mai usor sa se adreseze o singura data unei singure companii.

„Nu tine insa doar de noi, intrucat statul roman mai detine 46% din Romtelecom. OTE si Deutsche Telekom sunt in discutii cu statul roman, si as zice ca sunt constructive. Sigur se poate gasi un numit comun, intre dorintele politice si cele economice, astfel incat sa putem decide cat mai repede spre ce directii vor merge companiile sau compania”.

Fuziunea nu este un scop in sine, subliniaza Beckers, ci un mijloc de a aduce clientilor, mai usor, servicii si tehnologii noi. „Trebuie sa crestem eficienta, altfel nu vom avea bani sa investim”, subliniaza CEO-ul companiilor.


Per total, noul manager al Romtelecom si Cosmote s-a aratat mai mult decat deschis in a dialoga cu omologii sai de la concurenta, pentru a gasi solutii comune in implementarea de noi tehnologii si infrastructura. „Orice serviciu nou este o veste buna pentru clienti”, spune el.

Anul trecut, veniturile Romtelecom au scazut cu 5,4% la 619,6 milioane euro, in principal ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare, insa declinul a incetinit de la rata de 8,6% inregistrata in 2011, iar profitul EBITDA a crescut cu 39,5% in 2012, de la 119,1 milioane euro la 166,1 milioane euro, pe fondul reducerii costurilor.

Asculta declaratii de-ale sale in clipurile wall-street.ro si spune-ne parerea ta despre noul CEO al Romtelecom si Cosmote. Ce ar trebui sa realizeze el si pe ce ar trebui sa se axeze? wall-street.ro te incurajeaza sa iti spui opinia, folosind un limbaj civilizat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri