Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii estimeaza pentru anul in curs o crestere a pietei comunicatiilor din Romania de pana la patru miliarde de euro. Comparativ cu anul 2006, in 2005 sectorul comunicatiilor a atins un prag cuprins intre 3,3 si 3,5 miliarde de euro.

"Piata autohtona de comunicatii a inregistrat o crestere cu 22% in 2004 fata de anul anterior, aceasta rata de crestere fiind estimata si pentru 2005, chiar pana la un nivel de 25%, conform cifrelor raportate catre ANRC de furnizorii de servicii de comunicatii din Romania pentru anul 2005", a declarat presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu, in cadrul conferintei "Telecomunicatiile - provocare pentru viitor" organizata de publicatia Nine O'Clock, preluat de Rompres.

Reprezentantul ANRC apreciaza ca sectorul comunicatiilor a cunoscut aceasta crestere datorita introducerii de tehnologii performante in acest domeniu. Statisticile au consemnat pentru 2005 o perioada de revolutie in comunicatii, operatorii mobili devansand serviciile fixe de telefonie, la nivelul traficului de voce.

"Pentru prima data in 2005 cei 13,3 milioane de utilizatori de telefonie mobila au vorbit 9,3 miliarde minute, in crestere cu 44 la suta fata de 2003, dar in crestere si fata de traficul generat in retele fixe de telefonie, unde s-a vorbit 8,2 miliarde minute", a precizat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. Pierderea de 10 procente inregistrata in 2005 de principalul operator fix din Romania, Romtelecom, a fost preluata de abonamentele furnizorilor alternativi din segmentul comunicatiilor cu fir.

"Cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a atins 10 la suta la finele lui 2005, in crestere cu 4,1 la suta fata de prima jumatate a anului trecut, cand aceasta nu depasea 6 la suta", a spus presedintele ANRC. In prezent, numarul abonatilor la furnizori alternativi de telefonie se cifreaza la 460.000, circa 86 la suta din acestea fiind persoane fizice.
Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania este in prezent de 60 la suta, sub rata din unele tari europene, care este de 100%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri