Trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra ar putea genera o crestere a PIB-ului Romaniei cu 0,5%, a declarat Liviu Nistoran, directorul general al Evolio si fost sef al ANCOM, care a precizat ca acest proces ar trebui finalizat pana in 2015.

"Avem in Romania o mina de aur pe care nu am exploatat-o, este vorba de tranzitia la transmisia digitala terestra. Este un proiect inceput undeva prin 2008, care a stat prin diverse sertare, prin diverse ministere, si nu s-a facut nimic. Receptia canalelor TV se poate face fara sa ai o antena de satelit sau sa fie necesara instalarea de cablu TV, se poate face cu televizorul echipat cu tehnologia necesara, si cele noi sunt. Dezvoltarea acestui segment ar putea aduce Romaniei o crestere a PIB de 0,5%, pentru ca numai investitia in infrastructra de transmisie este undeva pe la 400-500 milioane euro", a aratat Nistoran, citat de Mediafax.

El estimeaza ca in doi ani aceasta tranzitie, care implica pe langa investitii in infrastructura si dezvoltarea de televizoare si alte dispozitive, va genera un plus de un miliard de euro in economie.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat joi ca ANCOM va acorda prin procedura de selectie, pana in iunie 2015, cinci licente de televiziune digitala terestra (multiplexe). Acordarea licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata miercuri in sedinta Guvernului, prin hotarare.

"Miercuri, 19 iunie, a fost aprobata in sedinta de Guvern Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre in format digital si incetarea completa a emisiilor analogice pana la data de 17 iunie 2015, in conformitate cu obligatiile internationale", se arata intr-un comunicat al MSI.

Punerea in practica obiectivelor strategiei va fi posibila printr-un plan de actiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel national, a patru licente de televiziune digitala (multiplexe) in banda UHF si unul in banda VHF, ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui sa respecte conditiile de acoperire teritoriale si de populatie, precum si conditii tehnice. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", se arata in comunicatul MSI.

Celelalte patru multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.

Strategia mai prevede ca operatorul care transmite terestru in prezent programele publice de televiziune in format analogic poate implementa un program de extindere la nivel national a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri