Directorul Yahoo, Terry Semel, a ales sa primeasca simbolicul salariu de 1dolar, urmand modelul altor Directori Executivi precum cei ai Apple si Google
Directorul executiv al Yahoo, Terry Semel, va primi un salariu anual simbolic, de 1 dolar, incepand din 2008, conform unor documente facute publice vineri de catre Comisia Americana pentru Tranzactionarea Titlurilor de Valoare (US Securities and Exchange Commission), citate de BBC News. El a castigat anul trecut mai mult de 56.8 milioane de dolari, in scadere fata de 2004 cand a castigat 131.2 milioane de dolari. Cu toate acestea, el a ramas cel mai bine cotat manager din zona San Francisco, cu un salariul de 600.000 de dolari, restul de pana la 56.8 milioane de dolari reprezentand actiuni in cadrul companiei, oferite ca bonus.

Pentru urmatorii trei ani, Semel va primi un bonus anual de pana la un milion de actiuni si optiunea de a cumpara alte 6 milioane la pretul de 31.59 de dolari fiecare, comparativ cu pretul de inchidere de ieri al unei actiuni Yahoo, de 31.19 dolari. Consiliul director, care a aprobat aceasta decizie pentru a stimula performantele managerilor companiei, nu anticipeaza ca in urmatorii trei ani sa vina cu o oferta mai echilibrata.

Aceasta metoda de plata a fost adoptata si de catre directorul executiv al Apple, Steve Jobs, care de mai multi ani primeste salariu de doar un dolar, desi profitul companiei a crescut numai in ultimul trimestru din 2005 cu 120% comparativ cu perioada similara din 2004. In schimb Steve Jobs detinea anul trecut 10,1 milioane actiuni Apple, fiind in acelasi timp si director executiv al Pixar Animation Studios, studiouri care au produs filme de succes precum "The Incredibles", "Monsters Inc." sau "Finding Nemo". De asemenea, directorul executiv al Google, Eric Schmidt si cofondatorii Sergey Brin and Larry Page, au luat decizia de a adopta aceeasi practica salariala, aceea de a primi anual doar un dolar.

Dan Rosensweig, COO al Yahoo si directorul financiar al companiei, Susan Decker, vor continua sa primeasca salariul anual de 500.000 de dolari pana in 2009. Fiecare va fi eligibil pentru 1 milion de dolari bonus, cu posibilitatea de a achizitiona 2.1 milioane de actiuni la pretul de 31.59 fiecare, si in plus vor primi 50.000 de actiuni pe care nu vor avea dreptul sa le tranzactioneze. Castigurile lui Rosensweig au fost anul trecut de 24.4 milioane de dolari iar cele ale lui Decker de 24.3 milioane de dolari. Directorul Tehnic al Yahoo, Farzad Nazem, va continua sa primeasca acelasi salariu anual de 500.000 de dolari pana la sfarsitul lui 2007, avand de asemenea optiunea de a achizitiona 900.000 de actiuni la pretul de 31.59 de dolari fiecare, primind si cele 50.000 de actiuni ca si ceilalti manageri. Si consilierul general, Michael Callachan poate achizitiona 330.000 de actiuni la acelasi pret, bonusul prevazut pentru acesta fiind de 73.000 de actiuni.

Cu toate ca pretul actiunilor Yahoo a scazut cu mai mult de 18% in decursul anului trecut, in timpul celor cinci ani de cand Semel este la conducere ele si-au triplat valoarea. Venitul din primul semestru al Yahoo a fost de 1.09 miliarde de dolari, cu 33% mai mult decat anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri