Cosmote Romania va primi de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si alte 7 banci o finantare de 225 milioane euro pentru reinnoirea licentelor si indeplinirea obligatiilor de plata pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum si acoperirea unei parti din investitii, relateaza Mediafax.
Celelalte sapte banci care participa la finantarea sindicalizata sunt ING Bank, Société Génerale, Erste Group Bank, Eurobank Private Bank Luxembourg, Citibank, NBG Bank Malta Limited si Raiffeisen Bank International.

"Cosmote Romania, subsidiara a Hellenic Telecommunications Organizations (OTE, Grecia), va primi o finantare de 225 milioane de euro din partea BERD: 75 milioane de euro din surse proprii ale BERD si 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din sapte banci comerciale. Acest imprumut va permite Cosmote Romania sa finanteze reinnoirea licentelor si sa isi indeplineasca obligatiile de plata pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum si sa acopere o parte din investitiile necesare dezvoltarii retelei", se arata intr-un comunicat al operatorului de telefonie mobila.

In comunicat se spune ca operatorii telecom se confrunta cu cheltuieli semnificative, pe fondul investitiilor in extinderea retelelor si a portofoliului de servicii, iar cererea consumatorilor romani de servicii mobile in banda larga este in crestere.

"Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de incredere este esentiala pentru incurajarea inovatiei si a industriilor moderne centrate pe cunoastere. In toate tarile in care BERD deruleaza proiecte de investitii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoastere. Suntem incantati ca prin acest imprumut contribuim la eforturile COSMOTE Romania de a creste piata telecom din Romania, in beneficiul utilizatorilor si al mediului de afaceri. Suntem, in egala masura, onorati de faptul ca aceasta tranzactie este un proiect implementat in parteneriat cu Grupul OTE, implicand, de asemenea, un grup extins de banci cu traditie", a spus directorul BERD Romania, James Hyslop, in comunicat.
Presedintele grupului OTE, Michael Tsamaz, a afirmat ca acordul reprezinta un vot de incredere pentru Romania, pentru viitorul si oportunitatile pe care tara le ofera.
"De asemenea, este o dovada a increderii pe care BERD o manifesta pentru grupul OTE, pentru stabilitatea sa financiara si procesele de transformare de succes derulate. In ciuda conditiilor macroeconomice, ne concentram in continuare pe crearea de valoare pentru publicul local si investim in viitor, prin construirea infrastructurii telecom de maine", a spus Tsamaz.
In urma unei licitatii a autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) incheiata in septembrie 2012, Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone Romania si 2K Telecom s-au angajat sa plateasca 682,14 milioane euro pentru licentele telecom in frecventele de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz.
Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro. Banii au fost virati in doua transe, una la 31 decembrie 2012 si cealalta la 30 iunie 2013.
O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).
Potrivit BERD, banca a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro in peste 330 de proiecte in Romania, angrenand peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finantare.
Cosmote Romania este al treilea operator local de telefonie mobila in functie de numarul de clienti si cifra de afaceri, dupa Orange si Vodafone.
In luna aprilie a acestui an, operatorul a lansat comercial serviciile 4G in Bucuresti (zona de nord), Otopeni, Ploiesti, Cluj, Iasi si in statiunile turistice Sinaia, Busteni, Predeal.
Reteaua 4G permite viteze de descarcare de pana la 75 Mbps, respectiv de incarcare de pana la 37,5 Mbps.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri