Oficialii celui mai utilizat motor din cautare din lume, Google, au recunoscut supunerea fata de reglementarile autoritatilor din China si implicit cenzurarea activitatii companiei pe teritoriul chinez
Unul din co-fondatorii motorului de cautare, Sergey Brin, a admis ca Google si-a cenzurat continutul site-ului pentru a isi putea continua activitatea sa in China, incalcandu-si astfel principiile. Brin a spus ca Google s-a cenzurat dupa ce autoritatile locale au blocat activitatea motorului local Google.cn. Brin a caracterizat cererile chineze ca fiind un set de reguli cu care nu eram foarte confortabili, adaugand ca toti jucatorii din domeiu s-au supus acelorasi reglementarii. Am crezut ca vom putea sa ne incalcam principiile si sa oferim in timp mai multe informatii chinezilor, fiind mai eficienti si poate am fi facut diferenta, a mai declarat acesta, citat de presa internationala.

Oficialul companiei americane a mai declarat ca aceste probleme au fost depasite, in acest moment toti utilizatorii de Internet din China beneficiind de servicii care nu se supun cenzurii chineze. Cu toate acestea, Google a primit in ultimele zile mai multe plangeri din partea utilizatorilor care reclamau faptul ca motor de cautare general (Google.com) nu poate fi accesat in anumite momente. Oficialii chinezi au negat blocarea accesuluila Google chiar prin Ministrul Informatiei, care a spus ca a intampinat acelasi tip de probleme. Cu toate acestea, grupul Reporteri fara frontiere a pus aceste evenimente pe seama aniversarii a 17 ani de la evenimentele din 4 iunie 1989 din piata Tiananmen.

Google cauta ce vrea

Mai multe companii a caror activitate se desfasoara online, precum Google, Yahoo, Microsoft sau Cisco, au trebuit sa faca fata la inceputul acestui an unui val d proteste publice cauzate de cenzurarea informatiilor pe teritoriul Chinei. Google a fost acuzat de mai multe organizatii care lupta pentru respectarea dreptului la informare si la libertatea de gandire si expresie, ca si-a cenzurat rezultatele oferite pentru cautari legate de subiecte sensibile (spre exemplu Tiananmen) sau ca a scos din index site-urile care interzise practic de Ministerul Informatiei din China.

Yahoo a iesit cea mai sifonata companie din iuresul anti-cenzura starnit la inceputul anului, fiind acuzata de furnizarea unor informatii private autoritatilor chineze, informatii care au dus la condamnarea unui cetatean chinez la opt ani de inchisoare. Datele oferite de Yahoo faceau referire la insemnarile facute de Li Zhi in blogul personal si la cautarile acestuia pe internet cu ajutorul motorului de cautare Yahoo, scrie The Times. Li Zhi a fost condamnat in decembrie 2003 la opt ani de inchisoare, acuzarea construindu-si cazul pe baza informatiilor electronice oferite de catre Yahoo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri