Pe piata de ehipamente de birou (copiatoare, imprimante si multifunctionale) majoritatea clientilor asteapta sa isi primeasca banii de la propriii utilizatori inainte de a face noi achizitii si se simte o lipsa de lichiditate, a declarat pentru wall-street.ro, Gabriel Pantelimon, directorul general al Xerox Romania, unul dintre cei mai mari producatori globali de copiatoare, imprimante si multifunctionale.
“Anul acesta nu a fost unul usor, noi ne asteptam sa fie ceva mai bine fata de 2012, dar se pare ca se poate sa fie si mai slab. Am simtit o lipsa de lichiditate si de finantare in piata, de probleme cu plata. Aproape de fiecare data cand am vorbit cu un partener sau cu un client, majoritatea celor cu care discutam asteaptau sa primeasca banii de la clientii lor. Nu puteau sa intre intr-o noua tranzactie pentru ca nu isi primisera banii. Noi am resimtit un fel de blocaj financiar. De asemenea, anul acesta au lipsit proiectele din sectorul public”, a explicat Pantelimon.

Xerox Romania Echipamente si Servicii (Xerox Romania) a avut anul trecut o cifra de afaceri de 22 milioane de euro si un profit net de 2,6 milioane de euro, conform Ministerului de Finante. Grupul american isi desfasoara activitatea comerciala in Romania prin intermediul mai multor entitati, de aceea rezultatele afisate de Ministerul de Finante pentru compania Xerox Romania Echipamente si Servicii nu reflecta intreg businessul de pe piata locala.

“In primul trimestru au mers mai bine IMM-urile, iar in al doilea clientii mari. Zona de retail nu am simtit-o in crestere. Dar planurile noastre sunt sa crestem cu doua cifre anul acesta si ne asteptam la o piata mai buna decat in primul semestru. Iar avansul nostru va veni din toate segmentele de piata, de la clienti retail pana la corporate. Pe de alta parte, piata merge in zona serviciilor”, mai spune Pantelimon.

Piata de echipamente creste in unitati si scade in valoare

In primele trei luni ale acestui an, compania a inregistrat 12,8% din piata de echipamente (ca numar de unitati), conform datelor oferite de Xerox care citeaza compania de cercetare International Data Corporation (IDC). De asemenea, compania s-a clasat pe locul al treilea in privinta vanzarilor in unitati.

Ca valoare (vanzari in dolari), compania a avut o cota de 30,3% si s-a clasat pe primul loc, potrivit datelor oferite de Xerox.

In primele trei luni ale anului, vanzarile de imprimante si multifunctionale a fost de circa 8 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 3,9% fata de ianuarie-martie 2012, potrivit GfK Romania. Datele pentru primele sase luni ale anului nu au fost publicate inca.

“Piata de echipamente creste in unitati si scade in valoare, iar lumea s-a orientat catre echipamente mai mici. Majoritatea vanzarilor noastre sunt catre clientii de business. In Romania crestem mai agresiv pe segmentul de retail de 2-3 ani. Zona de consum inseamna pana in 10% ca valoare, iar ca numar de unitati procentul este de 20-30% din vanzarile noastre”, afirma Gabriel Pantelimon.

In ultimii ani, Xerox Romania a pus tot mai mult accentul pe oferirea de servicii de management al documentelor (scanare, arhivare si imprimare de documente tranzactionale precum facturi sau extrase de cont), un segment in care compania este activa pe piata locala din 1997.

Xerox are la Bucuresti doua centre de servicii de gestiune a documentelor: unul de imagistica, scanare si arhivare (deschis in 2008, in Pipera) si unul de imprimare de documente tranzactionale.

Compania are circa 80 de clienti in acest domeniu printre care Groupama, Crédit Agricole, Rompetrol, Volksbank. Cei mai multi clienti sunt mari si provin din zona de telecomunicatii, banci, petrol si gaze.

Xerox a adaugat si vanzarea prin parteneri, pe langa cele directe. In prezent, compania are cinci parteneri pe segmentul de servicii catre IMM.

1.500 de angajati in Romania

Grupul american Xerox activeaza in Romania prin intermediul a doua entitati: Xerox Romania Echipamente si Servicii (companie condusa de Gabriel Pantelimon care comercializeaza echipamente de birou&servicii de management al documentelor) si compania de externalizare a proceselor Xerox Business Services Romania.

Xerox Business Services Romania are doua centre de servicii la Iasi, unul la Oradea si, de anul acesta, unul si la Bucuresti. Pe segmentul de servicii partajate compania are clienti doar din strainatate.

Anul trecut, Xerox Business Services Romania a avut un numar mediu de 900 de angajati si afaceri de 8,3 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Americanii de la Xerox au in prezent pe piata locala in jur de 1.500 de angajati, dintre acestia 250 lucrand pentru Xerox Romania (compania care comercializeaza echipamente de birou si servicii de management al documentelor) iar restul pentru centrele de externalizare din Bucuresti, Iasi si Oradea.

Xerox Romania este prezenta din 1968 pe piata locala, principalii concurenti ai companiei fiind HP, Lexmark, Canon sau Konica Minolta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri