Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, a efectuat in prima jumatate a anului 2.767 de actiuni de control in urma carora a aplicat 104 avertismente si 18 amenzi, in cuantum total de 94.800 de lei, scrie Mediafax.
"Fata de aceeasi perioada a anului trecut, constatam o reducere a sanctiunilor aplicate de autoritate, ceea ce indica faptul ca actiunile de control ale inspectorilor nostri isi ating obiectivul de a preveni si descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicatii electronice si servicii postale. Obiectivul activitatii de monitorizare, supraveghere si control a ANCOM este asigurarea aplicarii si respectarii prevederilor legale pentru promovarea concurentei corecte si pentru protejarea drepturilor si intereselor utilizatorilor”, a declarat directorul Directiei executive Moniztorizare si Control din cadrul ANCOM, Cristin Popa, intr-un comunicat.

Un numar de 1.395 de controale, reprezentand peste jumatate din total, au fost efectuate la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, dintre care 918 la furnizorii de servicii de radiocomunicatii si 477 la furnizorii de radio si televiziune.

In urma acestor actiuni de control au fost emise 25 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii si s-au aplicat 50 de avertismente si 14 amenzi in cuantum de 52.800 lei.

Cele mai frecvente nereguli intalnite pe parcursul acestor actiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licente si autorizatii, precum si operarea necorespunzatoare a statiilor de radiocomunicatii de catre persoane care nu detineau certificat de operator radiotelefonist.

Aproximativ o treime din numarul total de actiuni de control, respectiv 760, au vizat furnizorii de comunicatii si s-au axat pe respectarea obligatiilor din autorizarea generala. Astfel, 431 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie si 323 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

"Controalele au aratat ca unii operatori nu respecta obligatia de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevazute de lege si nu respecta anumite conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii prin regimul de autorizare generala", se spune in comunicat.

Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 88 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii, urmate de 43 de avertismente si patu amenzi in cuantum de 42.000 lei.

O amenda in cuantum de 25.000 de lei a fost aplicata Enigma Systems, un furnizor de telefonie care a utilizat necorespunzator numerotatia de telefonie mobila, si trei amenzi au fost aplicate furnizorilor care presteaza servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, pentru furnizarea neautorizata de servicii media audiovizuale fara a detine certificat tip sau pentru parametri tehnici modificati fata de cei permisi conform autorizatiei generale.

Un numar de 180 din controalele efectuate in prima jumatate a acestui an au vizat furnizorii de servicii postale si au fost finalizate cu aplicarea a 7 avertismente.

"Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor de a marca toate trimiterile postale introduse in reteaua postala cu denumirea sau marca comerciala a furnizorului, precum si nerespectarea unora dintre obligatiile prevazute in autorizatia generala pentru furnizarea serviciilor postale, respectiv nedetinerea la fiecare punct de acces deservit de personal, a instrumentelor de masura necesare", se mai spune in comunicat.

Alte 432 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii. In urma acestor actiuni, au fost aplicate 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu.

Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate si un numar de 5.806 actiuni de monitorizare a spectrului radio, in urma carora au fost depistate 208 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum si situatii de nerespectare a conditiilor din licentele de emisie, autorizatiile tehnice de functionare, licentele de utilizare a frecventelor sau autorizatiile de asignare a frecventelor. In toate cazurile s-au initiat imediat actiunile necesare pentru intrarea in legalitate.

De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 63 de orase si peste 11.570 de km de drum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri