Miliardarul american Carl Icahn a preluat o participatie de 1,5 miliarde de dolari la Apple si face presiuni pentru a determina compania sa rascumpere actiuni utilizand rezervele uriase de lichiditati acumulate, care se apropiau de 150 miliarde de dolari la jumatatea anului.
Apple a anuntat in acest an ca a alocat 55 miliarde de dolari in cash pentru dividende speciale si rascumpararea de actiuni, schema urmand sa fie desfasurata pana la finele anului 2015.

Cea mai mare parte din rezervele companiei au fost acumulate in afara Statelor Unite, astfel ca programul de rascumparare in beneficiul actionarilor va fi finantat in mare masura prin credite, pentru a evita plata taxelor aferente profitului repatriat.

Carl Icahn, cunoscut ca unul dintre cei mai agresivi investitori, insista ca Apple sa deruleze de urgenta programul de rascumparare, considerand ca pretul actual al actiunilor este unul scazut, avantajos pentru companie, scrie Mediafax.

"E o decizie usoara sa cumperi actiuni la o companie care se poate imprumuta la dobanzi scazute. Chiar si cu profitul in stagnare, credem ca actiunile ar trebui sa valoreze 625 de dolari", a afirmat Icahn.

Actiunile Apple erau cotate la 489,57 dolari la finalul sedintei de marti, cand au crescut cu 5% dupa aparitia informatiilor privind investitia lui Icahn, noteaza Wall Street Journal.

Desi investitorul nu a precizat valoarea investitiei, surse apropiate situatiei au declarat pentru WSJ ca este vorba despre 1,5 miliarde de dolari.

Miliardarul estimeaza ca Apple poate obtine finantare la o dobanda de aproximativ 3%, iar pretul optim pentru rascumpararea de actiuni ar fi de 525 dolari pe unitate.

Icahn s-a folosit de Twitter pentru a-si promova mutarea si intentiile. Investitorul este cunoscut pentru acumularea de participatii semnificative la diverse companii si implicarea agresiva in decizii de management care pot creste pe termen scurt valoarea actiunilor.

El a afirmat, pe Twitter, ca i-a prezentat propunerile sale directorului general al Apple, Tim Cook, precizand ca discutiile vor continua in scurt timp.

Avand in vedere capitalizarea de piata de 450 miliarde de dolari a Apple, participatia preluata de Icahn reprezinta mai putin de 1% din actiunile compainei, astfel ca influenta investitorului s-ar putea dovedi insuficienta pentru a schimba planurile producatorului de electronice.

Purtatorul de cuvant al Apple Steve Dowling a declarat ca grupul saluta interesul si investitiile tuturor actionarilor sai.

"Tim (Cook - n.r.) a purtat o conversatie foarte pozitiva astazi (marti - n.r.) cu domnul Icahn", a afirmat reprezentantul companiei, fara a face alte precizari, potrivit WSJ.

Icahn este cel de-al doilea investitor care a incercat sa atace Apple in acest an, pe fondul scaderii pretului actiunilor companiei cu aproximativ 30% din toamna anului trecut, din cauza, incetinirii cresterii veniturilor si profitului compainei, presiunilor de pe piata gadget-urilor mobile si absentei unor lansari de produse care sa genereze entuziasm in randul clientilor.

Anterior, miliardarul David Einhorn a criticat Apple pentru ca acumuleaza rezerve uriase de lichiditati fara a-si rasplati cum se cuvine actionarii. Einhorn a cerut Apple sa stabileasca un dividend special si o schema de rascumparare de actiuni la preturi preferentiale.

Apple a suplimentat programul de rascumparare de actiuni si a anuntat, in iulie, ca a cheltuit in acest scop 16 miliarde de dolari doar in trimestrul al doilea calendaristic.

Tot in sectorul IT, Icahn este implicat in lupta pentru controlul producatorului de PC-uri Dell. Michael Dell, fondator si CEO al companiei, incearca sa o delisteze de la bursa si sa-si mentina controlul intr-o tranzactie de 24,8 miliarde de dolari finantata din averea sa personala si imprumuturi. Icahn detine aproape 9% din Dell si a criticat dur intentiile lui Michael Dell, considerand ca nu sunt in interesul actionarilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri