Anul 2013 ar putea aduce o crestere de circa 3-5% a pietei de software pe segmentul comercial, zona unde asistam la un proces lent de revigorare a investitiilor in IT si o deschidere mai mare catre tranzitia spre cloud, considera Mihai Iordache, director pentru solutii si parteneri pentru companii mici si mijlocii la Microsoft Romania.
“Zona de companii mici si mijlocii este in continuare cea mai dinamica zona, cu un apetit crescut pentru inovatie prin IT. In segmentul enterprise investitia in IT ramane in continuare rezervata, cu un ciclu decizional mare si cu o presiune uriasa la nivel de costuri, cateodata in detrimentul calitatii ofertelor”, spune el.

Ca un aspect pozitiv, directorul pe solutii dedicate IMM-urilor la Microsoft remarca o concentrare foarte clara a deciziei in zona de business CxO, mult mai sensibil la mesajele de tip cloud si mobilitate care le confera agilitate, flexibilitate si ROI rapid.

In zona de public sector exista o sezonalitate istorica pentru ultimele doua trimestre ale anului; daca fondurile externe si programele guvernamentale vor fi utilizate corespunzator, putem considera o piata software totala de peste 2-3%, mai spune el.

“Pentru 2014 -2015 estimez o crestere din ce in ce mai mare a nevoii de IT&C in zona comerciala ca suport pentru inovatie si competitivitate, in special in ceea ce priveste device-urile si serviciile de cloud. Atat administratia centrala, cat si cea locala inca mai au de recuperat din punct de vedere al investitiilor in IT&C, al dezvoltarii si implementarii conceptelor de e-administratie si e-guvernare, aspecte ce reprezinta o oportunitate majora pentru piata de software”, considera Iordache.

In ultimii cinci ani s-au dezvoltat puternic serviciile de cloud (private, hybrid, public), ca alternative la modelele de achizitie a software-ului in paralel cu dezvoltarea conceptului de mobilitate si multi-device. Totodata, s-a dezvoltat zona de business analytics, segmentare a clientilor si retentie a lor, CRM, securitate si mobilitate. Totodata, directorul Microsoft spune ca a crescut nevoia de specializare a companiilor de software catre solutii de business, acestea migrand catre zona de “case de software”.

“Pe de alta parte, situatia dificila de pe piata a dus la disparitia multor companii mici si medii si la o centralizare a experizei catre companiile mari. Un alt aspect negativ il reprezinta rata pirateriei care, desi aflata pe un trend descendent in ultimii ani, continua sa fie ridicata”, puncteaza Mihai Iordache.

In ceea ce priveste atitudinea si perspectivele clientilor, el considera ca, in conditiile in care gradul de utilizare a tehnologiei informatiei in randul companiilor romanesti este unul dintre cele mai scazute din Europa un studiu realizat de Ipsos MORI si contractat de Microsoft arata ca o buna parte dintre managerii si antreprenorii romani recunosc impactul IT-ului in productivitatea afacerilor si planifica sa realizeze un salt de utilizare a tehnologiilor cu ajutorul solutiilor bazate pe Cloud. Intre companiile ce vor produce crestere economica, 83% considera ca solutiile IT joaca un rol critic in succesul organizatiei.

Mai mult, 48% dintre companiile intervievate intr-un studiu comandat de Microsoft planifica imbunatatirea perspectivelor financiare in urmatoarele 12 luni. Perspectivele de crestere sunt in general legate de extinderea afacerilor, prin lansarea de noi produse si servicii (42%), intrarea pe noi piete/sectoare (35%) sau crearea de noi locuri de munca (27%).

Intre companiile ce vor produce crestere economica, 83% considera ca solutiile IT joaca un rol critic in succesul organizatiei.

Angajati si angajatori, provocari ale pietei software


In prezent, angajatii cauta stabilitatea locului de munca si investitii in dezvoltarea personala alaturi de aprofundarea cunostintelor tehnice si de business. De partea cealalta, angajatorul devine mult mai selectiv in procesul de angajare, investind apoi in readiness si aptitudini soft.

Una dintre provocarile cu care se confrunta intreaga piata software este rata inca ridicata a pirateriei (62%). “Insa in acest context, am continuat sa vedem o cerere puternica din partea clientilor pe partea de cloud si solutii de business. In acelasi timp am facut tranzitia catre o companie de device-uri si servicii, pe de o parte consolidandu-ne pozitia pe piata la nivel de servicii de tip cloud si solutii de business integrate, iar pe de alta parte avand un focus crescut in zona de consumer, aspect intarit de valul de lansari din toamna”.

Daca ar putea modifica un lucru in piata de software locala, Mihai Iordache spune ca ar dezvolta un program sustinut de organizatiile guvernamentale si vendorii IT&C care sa sustina prezenta companiilor romanesti de software pe pietele internationale.

Citeste mai multe opinii privind piata de software din prezent din partea unor companii precum Siveco sau TotalSoft, in articolul “Purificare prin criza: cinci ani de schimbari in industria software locala”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri