Domeniul comunicatiilor este in mod cert unul din cele mai dinamice sectoare economice, care a inregistrat evolutii spectaculoase atit in ceea ce priveste diversificarea tehnologiilor si serviciilor, cit si din punct de vedere al mentalitatii consumatorului.

Practic, comunicatiile reprezinta alaturi poate de sectorul auto unul din putinele domenii in care se poate vorbi de o schimbare radicala de mentalitate a consumatorului. Romnia s-a dovedit a fi nu numai o piata cu potential urias de dezvoltare, ci si o piata avida dupa ultimele tehnologii in domeniu, cu utilizatori din ce in ce mai exigenti. Consumatorii au inceput sa isi doreasca terminale compacte, cu posibilitati de conectare la Internet cu viteza mare, care sa le serveasca simultan nevoia de a comunica, de a se informa si de a se distra. Tehnologii care pina acum citiva ani ni se pareau de domeniul filmelor stiintifico-fantastice au devenit deja realitate cotidiana, a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Ca exemplu, una din ultimele solutii in domeniu, ce va fi aplicata si pe piata romneasca, este tehnologia WiMAX, ce simplifica accesul la Internet de mare viteza in regiunile izolate. Ministrul comunicatiilor a anuntat ca pina la sfirsitul acestui an se vor organiza primele licitatii pentru tehnologia WiMAX, pentru care deja si-a exprimat interesul o companie romneasca.

CRESTERE DE 25%

De la momentul liberalizarii pietei comunicat iilor, 1 ianuarie 2003, saltul inregistrat cu precadere in sectorul telefoniei fixe, dar si in cel al telefoniei mobile este spectaculos. Anul acesta, conform estimarilor reprezentantilor Autoritat ii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), piata se va situa in jurul a 4 miliarde euro, in conditiile in care nivelul acesteia a atins 3,3-3,5 miliarde euro in 2005. Piata autohtona de comunicatii a crescut in perioada 2003-2004 cu 22%, iar pentru anul trecut estimam o crestere de 20-25% comparativ cu 2004, ceea ce reprezinta o evolut ie mult peste ritmul general de crestere economica, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Cresterea accelerata inregistrata de sectorul comunicatiilor este determinata, in opinia presedintelui ANRC, de faptul ca pe piata romneasca au fost introduse tehnologii de ultima generatie dezvoltate de diferite tari, in conditiile in care alte piete, cum ar fi cele ale multor tari europene, se arata reticente in ceea ce priveste introducerea tehnologiilor de peste ocean.

VORBIM MAI MULT PE MOBIL

Anul 2005 a marcat o premiera pentru piata comunicatiilor prin depasirea traficului de voce din telefonia fixa de catre cel din telefonia mobila. Pentru prima data in 2005 cei 13,3 milioane de utilizatori de telefonie mobila au vorbit 9,3 miliarde minute ( in crestere cu 44% fata de 2004), mai mult decit traficul generat in retelele fixe de telefonie, unde s-a vorbit 8,2 miliarde minute, a subliniat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Sectorul telefoniei fixe este cel in care competit ia s-a accentuat semnificativ in ultimul an si jumatate.

Astfel, potrivit datelor furnizate de ANRC, cota furnizorilor alternativi a crescut puternic, ajungi nd la 10% la sfirsitul anului 2005 dupa ce cu un an in urma era 1,2%. In total, peste 460 000 de abonati au ales serviciile de telefonie alternative, circa 86% dintre acestia fiind persoane fizice. Cresterea cotei furnizorilor alternativi a fost spectaculoasa. In Anglia, spre exemplu, la 20 de ani de la liberalizare cota de piata a furnizorilor alternativi este inca in jur de 20%, a precizat Dan Georgescu.

Cu toate ca volumul traficului de voce in retelele mobile a fost mai mare decit in cele fixe, veniturile pe abonat sint de trei ori mai mici in retelele mobile decit in cele fixe . La fix inca se vorbeste mult pe abonat pentru ca este mai ieftin fata de timpul convorbirilor la mobil. In telefonia fixa competitia este dura pe cind in cea mobila noi considera m ca mai este loc, a afirmat presedintele ANRC. Cu toate ca exista inca potential de dezvoltare pe acest segment, piata se va satura, conform evaluarilor ANRC, in 2009, ceea ce presupune diversificarea serviciilor pentru atragerea utilizatorilor. Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romnia este de 60%, sub rata europeana care a ajuns in unele tari si la suta la suta.

TARIFELE DE INTERCONECTARE PENTRU MOBIL VOR SCADEA

Nu numai Autoritatea de Reglementare considera ca tarifele pentru convorbirile in retelele mobile sint mari, ci chiar si unii dintre operatorii mai mici. O comparatie a evolutiilor inregistrate de telefonia fixa si cea mobila, arata ca in decurs de un an si jumatate cota operatorului national de telefonie fixa s-a redus cu 10% in timp ce pe partea de mobil dupa 5 ani cota celor doi mari operatori s-a redus de la 100% la 95%, a precizat Piermario di Pietro, director general Telemobil Romnia. Tarifele de interconectare au scazut in telefonia fixa, in timp ce in cea mobila foarte putine lucruri s-au intimplat. Am platit, in ultimii ani tarife de interconectare mult mai mari decit costurile, a afirmat Piermario di Pietro.

In aceste conditii, directorul general al Telemobil considera ca proiectul propus de ANRC pentru reducerea tarifelor de interconectare este benefic pentru pia- ta, iar aplicarea lui ar trebui sa inceapa, asa cum s-a spus, in iulie. Amintim ca la inceputul lunii aprilie ANRC a avansat spre dezbatere un proiect ce prevede reducerea tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor Vodafone si Orange cu 14,8% pe an pina in 2009, pentru a se ajunge la un nivel care sa reflecte costurile. Perioada de consultare a proiectului de catre operatorii din piata s-a incheiat si este asteptata o decizie finala a ANRC privind modul cum se va opera reducerea graduala a tarifelor de interconectare.

LUPTA SE VA DA PENTRU POPULATIA CU VENITURI MICI

Una din directiile catre care se vor focaliza in viitor proiectele de dezvoltare ale operatorilor vizeaza zonele rurale. Ministrul comunicatiilor a transmis un mesaj explicit cind a declarat ca o preocupare majora este ca aceste servicii sa fie uniform distribuite la nivel national. Resursa de crestere a telecomunicat iilor si IT-ului in Romnia este populatia din mediul rural, in conditiile in care 46% din populatia tarii locuieste la tara. Avem proiecte ce vin in sprijinul industriei de profil pentru a ajunge in aceste zone, a declarat Zsolt Nagy.

Directorul general al Telemobil, a anuntat deja inten- tia de a introduce in curind servicii preplatite si instalarea de posturi telefonice in zonele rurale, care sa ofere pe linga telefonie si transmisii de date. In acelasi timp, directorul general al Orange Romnia, Richard Moat, a declarat ca o crestere semnificativa va veni de la populatia cu venituri mici. Important este sa gasim caile de a ne adresa acestor clienti a apreciat Richard Moat. Aceasta in conditiile in care strategia adoptata de operatorul de telefonie mobila Cosmote este aceea de atragere a utilizatorilor cu venituri mici.

Profit maxim din listarea Romtelecom

Listarea la bursa a actiunilor detinute de statul romn la Romtelecom se va face in lunile octombrie-noiembrie ale acestui an, a anuntat Zsolt Nagy. Pina la acest moment ne incadra m in calendarul stabilit. Am initiat contractul cu consultantul, avem deja avizele a doua ministere si speram ca vom obtine in viitoarea sedinta aprobarea Executivului, a declarat ministrul comunicatiilor.

Finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom, prin listarea la bursa a actiunilor detinute de stat nu se va face oricum si la orice pret, afirma Zsolt Nagy, ci in conditiile obtinerii unui profit maxim. Listarea se va face atit la Bursa de Valori Bucuresti cit si la o bursa internationala, valoarea pachetului urmind a fi stabilita de consultantul selectat in acest sens, Credit Suisse First Boston. Statul romn detine 45,99% din actiunile Romtelecom, dupa ce in 2003 grupul elen de telecomunicatii OTE a devenit actionar majoritar cu 54,01% din actiuni.

Concurenta pentru 3G

Orange Romnia a lansat serviciile de telecomunicatii din generatia a 3-a (3G) in Bucuresti si Timisoara, urmind ca aria de acoperire sa fie extinsa, in luna iulie, in Brasov, Cluj-Napoca si in alte 16 orase pina la sfirsitul anului, a declarat Richard Moat, directorul general al Orange Romnia. Telefonia mobila de generat ia a treia permite utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare.

Primele servicii de acest tip au fost lansate comercial in aprilie 2005 de Vodafone Romnia. Presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Catalin Marinescu a declarat ca pina la sfirsitul lunii august vor fi depuse ofertele pentru alte doua licente 3G pentru care statul romn organizeaza licitatii. Documentatia privind procedura de atribuirea licentelor 3G, a fost trimisa la Monitorul Oficial la sfirsitul lunii mai. Pentru aceste licente vor licita operatorii Telemobil si Cosmote Romnia, conform anunturilor facute de reprezentantii companiilor. Un alt posibil candidat este Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri