Utilizatorii romani de Windows XP si Office 2003 nu vor mai beneficia de niciun fel de suport din partea companiei Microsoft pentru cele doua produse, acestia avand la dispozitie sapte luni pentru a migra catre Windows 8 si Office 365. Ce implica acest lucru?
Fara suport din partea Microsoft, utilizatorii nu vor mai primi update-uri de securitate sau service packs. Cele mai multe atacuri din partea hacker-ilor au loc pe sisteme vechi, subliniaza oficialii Microsoft, spunand ca, astfel, companiile vor avea de suferit cel mai mult, alaturi de clientii lor.

Totodata, Microsoft nu va mai oferi update-uri de drivere, imprimante sau smartphone-uri iar anumite companii pot pierde acreditari.

“Office 2003 este in aceeasi liga cu Windows XP, intrucat software-ul este conceput astfel incat sa deschida orice fisier – Word, PDF, nu conteaza. Si acestea pot contine informatii malitioase”, spun oficialii Microsoft Romania.

80% dintre alertele trimise de utilizatorii romani care au trimis reclamatii de vulnerabilitate au sisteme cu Windows XP sau Windows 2000, acest din urma sistem de operare nemaibeneficiind de suport de doi ani.

Vorbim de riscuri nationale, deci. Romania este un paradis al botnet-ilor care retransmit si altor sisteme, pe plan mondial, vulnerabilitati”, atentioneaza oficialii Microsoft.

Cu toate acestea, chiar compania insasi ingradeste posibiltiatea utilizatorilor, mai ales persoane fizice, de a face upgrade. Compania nu mai ofera spre achizitie sisteme Windows 7, utilizatorii fiind deci obligati sa instaleze Windows 8, sistem de operare primit cu reactii mixte pe piata.

Pe plan global, XP continua sa aiba o cota de piata de peste 20%. O licenta de Windows 8 porneste de la pretul de 100 de euro, Microsoft oferind reduceri de pana la 20% pentru companii, la achizitionarea de licente Windows 8 sau Office 365.

“Procesul de migrare catre un alt sistem de operare pentru companiile mari dureaza circa un an, deci deja acestea trebuie sa se grabeasca”, atentioneaza oficialii companiei. “Ele trebuie sa se gandeasca la cat pot pierde daca pastreaza sistemul de operare vechi – productivitatea angajatilor va scadea in urmatorii 3-4 ani cu 25-30%, conform unui studiu IDC, iar clientii companiilor vor fi in pericol. Nu mai vorbim de datele proprii”.

In prezent, oficialii Microsoft au spus ca IMM-urile s-au aratat mai flexibile spre a trece la Windows 8, in timp ce corporatiile “se misca mai greu”.

Mai multe informatii despre oprirea suportului pentru Windows XP puteti afla pe Microsoft.ro/modern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri