Operatorul belgian de telefonie Belgacom a anuntat ca sistemul sau informatic a fost victima unei "intruziuni" care, potrivit unui cotidian belgian, ar fi fost efectuata de catre NSA cu scopul interceptarii comunicatiilor in Africa si Orientul Mijlociu, conform Mediafax.

Belgacom a depus o plangere, pe 19 iulie, pentru "acces neautorizat" la sistemul sau informatic intern, a anuntat, pe de alta parte, parchetul federal belgian.

"Ancheta arata ca piratarea a fost posibila doar prin angajarea unor mijloace financiare si logistice importante de catre instrusi. Acest lucru, dar si complexitatea tehnicii de piratare (intre altele utilizarea de programe de tip malware specifice si tehnici de criptare avansate) si amploarea acesteia, orienteaza investigatorii pe pista unei operatiuni internationale de spionaj de stat", a precizat parchetul.

"Pe baza informatiilor de care dispunem in prezent, obiectul piratarii pare mai degraba sa fie colectarea de informatii strategice, ci nu comiterea unor actiuni de sabotaj, cauzarea unor pagube economice sau altele. Continuarea anchetei va arata daca aceste prime constatari pot fi confirmate", a adaugat acesta.

Guvernul belgian a anuntat imediat, intr-un comunicat, ca daca va fi confirmata "implicarea la nivel inalt a unei tari", va "intreprinde demersuri adecvate", fara sa citeze, insa, Statele Unite sau alte tari.

Belgacom, care este controlata de statul belgian, confirma ca a gasit "urme ale unei intruziuni in sistemul informatic intern al companiei" si precizeaza ca a depus o plangere impotriva unui autor necunoscut.

Este vorba despre o operatiune a Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) care dura cel putin din 2011, a dat asigurari ziarul de limba olandeza De Standaard, fara sa isi dezvaluie sursele.

Potrivit cotidianului, Agentia americana, ale carei activitati de spionaj la scara mare au fost dezvaluite de fostul agent Edward Snowden, era interesata in special de una dintre filialele grupului belgian - Belgacom International Carrier Services (BICS).

Detinuta de catre Belgacom, Swisscom si compania sud-africana MTN, BICS este un actor major in cadrul transferurilor de date vocale, SMS-urilor sau traficului de date pe Internet intre operatori de telefonie mobila sau fixa in intreaga lume, dar in special in Africa si Orientul Mijlociu.

"Au fost inregistrate in principal comunicatii cu numere din tari ca Yemen, Siria sau alte state considerate cu probleme de catre Statele Unite", scrie De Standaard.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri