Integrarea Romtelecom si Cosmote, operatori care formeaza impreuna cel mai mare business de telecomunicatii de pe piata locala, cu afaceri de 1,08 miliarde de euro anul trecut, va dura din punct de vedere legal cel mai probabil in jur de un an, in timp ce operational acest lucru poate avea loc mult mai repede, a declarat pentru wall-street.ro, Nikolai Beckers, germanul care a venit la conducerea acelor doua companii in urma cu sase luni.

Despre fuziunea Romtelecom si Cosmote se vorbeste de ani de zile, pentru ca unirea celor doua companii detinute direct de grecii de la OTE si indirect de Deutsche Telekom, unul dintre cele mai mari grupuri telecom din Europa, “face sens”, dupa cum afirma si Beckers. Practic, ar insemna fuziunea unei companii cu operatiuni in zona de telefonie fixa, televiune si internet fix, cu una care ofera telefonie mobila si internet mobil.

Daca il intrebi pe Nikolai Beckers (49 de ani) care sunt cele mai importante decizii pe care le-a luat in prima jumatate de an a mandatului sau, iti va spune ca definirea strategiei pentru cele doua companii.

“Un alt lucru important este sa repozitionam ambele companii ca un operator integrat si sa gasim sinergiile dintre ele. In primul rand, trebuie separata partea legala de cea operationala. Partea legala depinde de discutiile dintre actionari, adica intre OTE si Guvernul Romaniei. Si trebuie discutat despre procedura de fuziune, care este calendarul, cum facem asta in mod concret. Sunt diverse optiuni”, adauga Beckers.

Astfel, discutiile intre actionari vor incepe dupa ce Ministerul pentru Societatea Informationala isi va alege un nou consultant pentru a vinde restul de 46% de actiuni pe care le detine la Romtelecom.

“Daca totul merge bine, probabil, pe partea legala, va dura un an sau ceva in genul acesta. Pe zona operationala ne putem misca mult mai repede, pentru ca actionarii sunt de acord ca are sens sa avem o integrare operationala, ca acest lucru va duce la o mai buna performanta a celor doua companii. Saptamana viitoare vom avea o intalnire a boardului si dupa aceea vom avea mai multe informatii despre acest subiect”, mai spune seful Romtelecom si Cosmote.

Guvernul ar prefera ca pachetul de actiuni de 46% din Romtelecom sa fie vandut prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului, astfel incat castigul statului sa fie cat mai mare.

Ce vrea Deutsche Telekom: listarea Romtelecom pe bursa sau sa cumpere si restul de 46% dintre actiuni?

Intrebat daca Deutsche Telekom ar prefera o listare a Romtelecom pe Bursa de la Bucuresti sau sa cumpere actiunile statului roman din cadrul companiei cu afaceri de aproape 620 de milioane de euro anul trecut, Nikolai Beckers a afirmat ca deocamdata este prematur sa comenteze aceste optiuni ale grupului german.

“Nu am ajuns inca in acest punct. In primul rand, Guvernul trebuie sa se hotarasca ce vrea sa faca. Este foarte dificil sa comentez acest lucru. Pana la urma, actionarii trebuie sa vorbeasca si sunt mai multe posibilitati…atat cele mentionate, dar sunt si altele. Suntem foarte la inceputul acestui proces si sa raspund acum concret este putin prematur. Intai trebuie ca Guvernul sa numeasca un consultant, apoi, acesta va analiza compania si vom veni si noi cu solutii. Iar, dupa ce consultantul isi va prezenta solutiile sau optiunile pentru Guvern, acesta va discuta cu OTE, DT pentru a ajunge la un acord. Sunt posibilitati variate, dar acum este putin prematur pentru a vorbi despre acest lucru”, a mai spus Beckers.

Legat de ce va inseamna integrarea pentru cei aproape 10.000 de angajati ai Romtelecom si Cosmote, managerul a spus ca nu va afecta numarul salariatilor.

Beckers: Integrarea nu afecteaza numarul de salariati

“Nu va influenta deloc numarul de oameni al celor doua companii pentru ca fuziunea nu este despre o scadere a numarului de oameni. Dintr-o perspectiva de business face foarte mult sens pentru ca ideea noastra este de a avea un operator complet integrat...este ceva ce tine de cererile clientilor. Fuziunea nu are de-a face cu reduceri de personal. In general, sunt schimbari constante de tehnologie si, astfel, unele pozitii se demodeaza, dar ar putea fi create specializari noi. Vom migra catre o retea in intregime IP si desigur vom investi in fibra si 4G. Practic, pentru reteaua veche desigur unele pozitii ar putea deveni redundate, dar altele noi ar putea fi create".

Grupul Cosmote Romania este format din patru companii (Cosmote Romania, Germanos, Sunlight si Zapp) si are aproximativ 2.500 de angajati Cei mai multi salariati, in jur de 2.200, lucreaza pentru Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, si pentru Germanos, cel mai mare retailer telefoane si accesorii din Romania.

Pe de alta parte, Romtelecom a trecut prin mari schimbari in ultimii zece ani, in transformarea companiei dintr-un gigant de telefonie fixa intr-o companie care ofera televiziune si internet si care sa doreste sa se pozitioneze ca un important furnizor de divertisment. Astfel, la finalul lui iunie, compania avea 7.233 de angajati, mai putin cu 42% fata de 2007 si mai putin chiar decat principalul competitor, RCS&RDS, care anul trecut ajunsese la un numar mediu de 8.845 de salariati.

Citeste si:

    Romtelecom si-a redus masiv numarul de angajati pentru a face fata competitiei foarte agresive din domeniul telecomunicatiilor, unde a trebuit sa concureze cu preturile foarte mici ale RCS&RDS, cel mai mare operator de televiziune si internet de pe piata locala si al doilea pe telefonie fixa.

    Prima reactie legata de preturile din telecom? "Oh-oh, va fi foarte dificil sa atingem targeturile de profitabilitate"

    “Cea mai mare competitie acum in Romania este pe clasica telefonie mobila si pe televiziune, ambele domenii sunt foarte competitive. Desigur, competitia este mare pe voce mobila pentru ca Romania este a doua tara in Europa in privinta preturilor cele mai scazute. De asemenea, internetul de mare viteza si televiziunea sunt clar cele mai ieftine din Europa, ceea ce este o provocare. Este foarte bine pentru consumatorul roman, dar nu la fel de usor pentru companii sa gaseasca banii de care au nevoie pentru a investi in retele de calitate. Deci pentru consumator este foarte bine si romanii sunt foarte, foarte norocosi”, afirma Beckers.

    Citeste si:

      Pe de alta parte, pe segmentul de televiziune, unde cei mai mari jucatori sunt RCS&RDS, Romtelecom si UPC, s-a lansat din aceasta vara si Orange Romania, liderul pietei locale de telecom.

      "De fapt, am castigat clienti, nu am observat o scadere, ci, dimpotriva, o crestere", a spus Beckers despre influenta acestei lansari asupra Romtelecom, companie care avea 1,29 milioane de clienti de TV la finalul lui iunie anul acesta.

      Care a fost prima reactie a managerului german care lucreaza de aproximativ 18 ani pentru grupul Deutsche Telekom cand a vazut preturile la serviciile telecom din Romania?

      “Mi-am zis <<Oh-oh, va fi foarte dificil sa atingem targeturile de profitabilitate”, a spus oficialul celor doi operatori.

      Daca cei mari mari operatori vor sa isi partajeze reteaua in baza unei exclusivitati nu este corect si ne vom adresa Concurentei

      Reprezentanti ai companiilor de telecomunicatii din toata Europa afirma adesea ca ii ingrijoreaza reducerile masive de preturi din ultimii ani pentru ca scaderea tarifelor le afecteaza profiturile si capacitatea de a investi in retele si servicii noi.

      De altfel, pentru a-si eficientiza investitiile Orange si Vodafone, cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, au anuntat in urma cu doua luni ca vor sa isi dezvolte impreuna reteaua si sa o partajeze.

      „Beneficiile rezultate in urma acestui acord vor permite celor doua parti sa investeasca in extinderea acoperirii 4G, precum si in acoperirea zonelor <<albe>> din localitatile rurale. In acelasi timp, utilizatorii celor doua companii se vor putea bucura de implementarea mai rapida a celor mai avansate tehnologii, cum este 4G, recent lansata in tara noastra. Atat Orange, cat si Vodafone, isi vor opera independent spectrul detinut si isi vor pastra controlul strategic asupra retelelor de comutatie, prin separarea completa a acestora, ceea ce va asigura diferentierea retelelor si independenta totala a operatorilor din punct de vedere competitiv si comercial. Companiile vor continua sa concureze activ pe piata in toate produsele si serviciile”, au afirmat oficialii celor doua companii.

      Intrebat cum reactioneaza Cosmote in acest caz, Beckers a afirmat ca sunt discutii pentru a colabora cu cei doi operatori.

      “Daca cei mai mari doi operatori vor sa imparta aceste investitii si sa o faca in baza unei exclusivitati, cred ca nu este corect si, daca va fi cazul, vreau sa fiu foarte clar in privinta acestui lucru, probabil, ne vom adresa Consiliului Concurentei. Suntem foarte deschisi sa colaboram cu ceilalti doi operatori. Avem mereu discutii cu totii operatorii. Nu stiu cand se va lua o decizie in acest sens, pentru ca sunt discutii continue despre diverse probleme. Acesta este unul dintre subiecte”, a mai spus Nikolai Beckers.

      Un alt subiect asupra carora managerii operatorilor se consulta este cel al tarifelor de interconectare, adica pentru pretul pe care un furnizor de servicii telecom il plateste altuia pentru apelurile formate de propriii utilizatori in reteaua celui de-al doilea.

      Arbitrul telecom-ANCOM- a propus spre consultare publica ca din ianuarie 2014 tariful maxim de interconectare in retele fixe sa scada de la 0,67 eurocenti pe minut la 0,15 eurocenti pe minut, iar cel pentru retele mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut, motivand ca diminuarea acestor preturi este cheia competitiei in telecom.

      Romania "subventioneaza" Germania

      “Romania are deja cele mai mici preturi de retail in Europa. Vor veni investitii noi, precum 4G, operatorii au cumparat alte licente, deci s-au angajat sa faca investitii. O alta scadere a preturilor pentru tarifele de interconectatre le reduce profitabilitatea si capacitatea de a investi. Iar acest lucru nu implica doar Romtelecom si Cosmote, ci si pe Vodafone si Orange, de fapt, pe toata lumea. In plus, sunt cateva decizii interesante care au fost luate in vestul Europei. De exemplu, in Olanda au fost respinse clar propunerile autoritatii de reglementare, care erau, de asemenea, bazate pe cele ale Comisiei (n.red. Comisia Europeana). De asemenea, reglementatorul german a fost putin reticent”, a afirmat Beckers.

      Managerul mai spune ca daca tarifele de interconectare propuse de ANCOM vor fi acceptate de operatori, din perspectiva unui german ar putea parea ca Romania subventioneaza Germania.

      "Este putin amuzant, pentru ca daca am implementa aceste tarife care sunt propuse pentru interconectare, un german ar spune ca este un fel de subventie a Romaniei catre Germania. Este putin amuzant, nu-i asa? Cand vor incepe consultarile cu ANCOM vom propune propriile solutii, iar noi credem ca tarifele de interconectare ar trebui sa fie cel putin la acelasi nivel cu cele din Germania sau chiar mai mari decat in Germania si Olanda. Sunt sigur ca putem ajunge la un compromis", a explicat seful Romtelecom si Cosmote.

      Practic, am putea ajunge in situatia "sa subventionam" Germania atunci cand se formeaza un apel din Romania catre Germania, pentru ca va fi taxat la tariful din aceasta tara, care este mai mare decat cel din Romania. In schimb, un apel din Germania catre Romania va costa mai putin pentru ca taxarea se va face la tarifele de interconectare din Romania care sunt mai mici.

      Wall-Street.ro va publica restul informatiilor din interviul cu Nikolai Beckers in editia de maine.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri