Faptul ca firmele din SUA sunt atat de creative fata de cele din Europa si Asia se datoreaza in special finantarii. Peste tot au fost create lucruri foarte importante pentru ca niste oameni extrem de pozitivi care au investit in start-up-uri, a declarat Liviu Dan Dragan, cofondator si CEO al producatorului de software Totalsoft in cadrul conferintei "Antreprenor caut finantare". Evenimentul a fost organizat de wall-street.ro cu sprijinul EY, Enterprise Investors si Erste Asset Management.

"Noi am pornit in 1994 cu un capital nesemnificativ, dar dupa cativa ani am incercat sa dezvolt un ERP si ma bucur ca nu am facut-o pe banii clientului. Pe banii clientului inseamna sa faci un software pentru o companie, iar apoi sa il adaptezi pentru alta. In anii 1999-2000 la banca era foarte greu sa te imprumuti. Dar aveam nevoie de un milion de dolari si am primit suma de la un fond de private equity pentru 30% din actiuni. Este mult mai rentabil sa pierzi actiuni, pentru ca cele 70% au devenit mult mai valoroase datorita cladirii acestui produs", afirma Liviu Dan Dragan, cofondator si CEO al Totalsoft.

Ulterior, in aprilie 2005 grupul grec Global Finance a preluat 80% din Totalsoft in urma unei investitii de circa zece milioane dolari (7,7 mil. euro).

„Un antreprenor este pasionat de crestere, de tehnologie, in schimb, un fond te invata ca profitul este cea mai buna masura a ceea ce faci si a valorii. In 2005 cand am primit investitia aveam o cifra de afaceri 5 milioane de euro si profit EBITDA de un milion de euro. Acum avem un o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro si 5,2 milioane de euro EBITDA”, a mai spus Dragan.

Totalsoft este unul dintre cei mai mari producatori de software de business de pe piata locala, cu afaceri de circa 21 milioane de euro anul trecut. Restul sumei pana la veniturile de 25 de milioane de euro ale producatorului sunt proiecte la nivel international. Pe de alta parte, compania a avut in 2012 pierderi nete de circa 767.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

„Sa finantezi un start-up este aproape obligatoriu, poti porni printr-un parteneriat, dar apoi ai nevoie de fonduri. Faptul ca firmele din SUA sunt atat de creative fata de cele din Europa si Asia se datoreaza in special finantarii. Baiatul care a facut Facebook nu stia ce o sa faca si unde va ajunge. Unul dintre colegii mei a fost coleg de cladire cu el. Un alt investitor a inteles magnitutinea si a investit. Peste tot au fost create lucruri foarte importante pentru ca au venit oameni extrem de pozitivi care au investit”, a mai spus seful Totalsoft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri