Criza financiara a inceput ca un castel din carti de joc fraudulos care a intrat in colaps si care ne face sa suferim inca, a declarat pentru wall-street.ro, Nikolai Beckers, directorul general al Romtelecom si Cosmote, companii care formeaza impreuna cel mai mare business de telecomunicatii de pe piata locala, cu afaceri de 1,08 miliarde de euro anul trecut.

“Cand a venit criza eram CEO in Macedonia, dar Macedonia nu a fost foarte afectata de criza, pentru ca este o piata mica si nu cu o economie atat de deschisa precum a Romaniei. Am fost bancher si de aceea in 2007 am devenit foarte prevazator. De exemplu, in privinta investitiilor personale… mi-am vandut majoritatea actiunilor la finalul lui 2007”, a explicat Beckers.

Managerul compara supraexpunerea companiilor si a guvernelor la creditele suprime- instrumente financiare toxice care au cauzat criza financiara- cu cea a unui castel construit din carti de joc.

Europa a dezvoltat un sistem de asistenta sociala nesustenabil. Guvenul Romaniei a facut reajustari bune

“De fapt a fost un castel de carti de joc fraudulos pentru ca de fapt se vindeau lucruri care nu aveau niciun fel de valoare. Iar acel castel a intrat in colaps si suferim efectele si acum. Acesta a fost un prim declic in SUA. Iar Europa, in special cea vestica, a avut o alta problema pentru ca multe banci vest europene au cumparat aceste produse care nu aveau nicio valoare si erau riscante. De asemenea, guvernele europene au dezvoltat un sistem de asistenta sociala care nu mai este sustenabil. Daca te uiti la Europa- are in jur de 10% din populatia lumii, 25% din Produsul Intern Brut la nivel mondial si cheltuie in jur de 50% din banii care se dau in toata lumea pentru asistenta sociala. Bineinteles ca vorbesc despre tari dezvoltate precum Germania sau Franta, pentru ca Romania a avut alte probleme. Romania a trecut prin multe transformari, a crescut foarte mult pe baza creditelor bancare, iar daca tai accesul la credite, lucrurile merg in jos, economia scade semnificativ. Romania a trecut prin schimbari foarte importante, dar Guvernul a facut o treaba chiar buna in reajustarea cheltuielilor, care, desigur, a dus la multa suferint”.

Nikolai Beckers (49 de ani) a absolvit cursurile de MBA ale Universitatii din Köln, Germania.

Managerul si-a inceput cariera in 1989 in domeniul bancar, in cadrul Deutsche Bank, unde a lucrat timp de doi ani ca account manager. Ulterior, a fost consultant financiar in cadrul companiei de inginerie Wayss & Freytag.

Din octombrie 1995 lucreaza in domeniul telecomunicatiilor, in toti acesti 18 ani lucrand doar pentru grupul german Deutsche Telekom. De asemenea, in cadrul Deutsche Telekom a ocupat pozitii de management in tari precum Indonezia, Filipine, Franta, Macedonia, iar, in prezent, Romania.

De-a lungul anilor a fost presedinte si CEO al Deutsche Telekom Franta, managing director al Deutsche Telekom Filipine, CEO al Makedonski Telekom (filiala din Macedonia a grupului) sau director financiar al T-Online Franta. Ultima functie detinuta inainte de a veni in Romania a fost cea de CEO in cadrul T-Systems Franta.

“Este mereu bine sa stii despre bani. Trecerea mea in domeniul telecomunicatiilor nu a fost ceva constient, eram bancher, apoi am trecut in zona de consultanta financiara. Iar, la inceput, in telecomunicatii am fost in zona de finante, am fost director financiar si de controlling. A fost o crestere graduala”, mai spune Beckers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri