RCS&RDS, cel mai mare operator de internet si televiziune si al patrulea de telefonie mobila de pe piata locala, ataca dur Cosmote si Romtelecom, oficialii companiei declarand ca “este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele”.

Deocamdata, in afara de RCS&RDS, care sustine initiativa ANCOM de a reduce tarifele de interconectare, Cosmote si Romtelecom sunt singurii operatori mari de telecomunicatii care si-au prezentat opinia despre aceasta propunere a autoritatii de reglementare. Astfel, Nikolai Beckers, directorul general al celor doua companii, a declarat in mai multe randuri ca o noua reducere a tarifelor de interconecatare va scadea profiturile operatorilor si capacitatea acestora de a investi in retea si servicii noi.

Tarifele de interconectare sunt preturile pe care un furnizor de servicii telecom le plateste altuia pentru apelurile formate de propriii utilizatori in reteaua celui de-al doilea.

“Credem ca este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele In acelasi timp, marile grupuri de firme din domeniul comunicatiilor electronice, care opereaza in Romania, sunt prezente si pe una sau mai multe din aceste piete pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementarilor europene, piete in care puterea de cumparare a consumatorilor este mai mare decat a romanilor. In orice mediu concurential normal, tarifele pe piata de gros trebuie sa fie mai mici fata de tarifele practicate pe piata de retail si nu invers, asa cum se intampla in acest moment pe piata de telefonie mobila, sub protectia unor reglementari ale autoritatilor nationale”, afirma oficialii RCS&RDS.

Reprezentantii RCS & RDS au mai afirmat reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania, este rezultatul implementarii unei recomandari a Uniunii Europene in beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali.

RCS&RDS: Romania nu a respectat termentul limita din recomandarile europene

“Consumatorii vor beneficia de reduceri care cumulate vor depasi 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fara a cuantifica cresterea competitiei pe piata), in urma adoptarii masurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de catre ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state si care tine cont si de faptul ca fiecare operator are un monopol natural pe propria piata de terminare. Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja in Europa in expunerea de motive la decizia propusa de ANCOM, demonstreaza ca Romania nu a respectat nici termenul limita (31 decembrie 2012) din recomandarile europene si nici termenul stabilit prin propriul plan de actiuni, intarziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale”, au explicat oficialii RCS&RDS.

Printre statele care aplica noile tarife de interconectare se numara Franta cu un tarif de 0,80 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013; Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013; Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013; Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013 si ajungand la 0,67 pence/minut incepand cu aprilie 2014.

“Nu in ultimul rand, mai dorim sa precizam ca tarifele de terminare ridicate, stabilite in mod arbitrar, fara sa fie bazate pe costuri, creeaza probleme competitionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurentei a deschis inca din luna februarie 2011 o investigatie pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in reteaua individuala operata de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania”, au mai spus reprezentantii RCS&RDS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri