Domeniul serviciilor pentru afaceri, un segment in care lucreaza 20.000 de oameni, va creste cu circa 30% in urmatorii trei ani, potrivit unor date oferite de Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri (ABSL) in Romania.

In 2012 piata serviciilor pentru afaceri era in valoare de 500 milioane de euro si numara aproximativ 20.000 de angajati, potrivit unui studiu realizat de ABSL impreuna cu compania de consultant si audit KPMG.

.Companiile membre ABSL acopera aproximativ jumatate din aceasta piata, totalizand o cifra de afaceri cumulata de 200 milioane de euro si 8 000 de angajati.

“Industria serviciilor pentru afaceri va continua sa se dezvolte rapid pe plan local, deoarece tot mai multe companii cauta sa-si reduca costurile operationale si sa-si imbunatateasca capitalul de lucru. Marile companii multinationale si-au deschis in ultimii ani cel putin un centru de afaceri in Romania, unele dintre acestea numarand peste 2000 de angajati. Este vorba de angajati cu inalta calificare si care vorbesc mai multe limbi straine, dintre care aproximativ 80% detin cel putin un masterat sau o certificare internationala”, a spus Alexander Weigl (foto), presedintele ABSL si fostul sef al GeBOC, centrul de servicii al HP Romania si unul dintre cei mai mari angajatori in domeniu.

O industrie cu crestere de 20% in criza si care va avansa cu 30% in urmatorii ani

Romania se afla pe locul 9 la nivel global si pe locul al 2-lea in Europa Centrala si de Est ca destinatie preferata pentru companiile din sectorul serviciilor pentru afaceri, care este unul dintre cele mai dinamice din economie, potrivit informatiilor oferite de ABSL.

“In pofida crizei economice, rata medie a cresterii anuale in ultimii trei ani a fost de 20%, iar pentru urmatorii trei ani se estimeaza o crestere de 30%”, a mai spus Weigl.

Companiile membre ABSL, printre care se numara Genpact, HP, Microsoft, Office Depot, Wipro, WNS, isi doresc sa stabieasca cu autoritatile un parteneriat strategic in domeniul legislativ, fiscal si academic, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii accelerate a acestui sector.

„ABSL Romania propune un parteneriat care sa se concentreze pe urmatoarele directii: elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului in vederea cresterii rolului industriei serviciilor pentru afaceri in sustinerea economiei locale, colaborarea cu mediul academic in vederea pregatirii de personal inalt calificat si cresterii oportunitatilor de angajare la absolvire, crearea unui cadru legislativ stimulativ si a unor stimulente de natura fiscala pentru sectorul serviciilor pentru afaceri si cresterea atractivitatii pietei locale pentru investitii prin valorificarea avantajului competitiv pe care Romania il are pe piata globala a serviciilor pentru afaceri”, mai spune oficialii organizatiei.

Printre avantajele competitive ale Romaniei in industria serviciilor pentru afaceri se numara mediul de afaceri competitiv, costurile operationale mici si competentele lingvistice ale romanilor, care ii ajuta sa se adapteze foarte usor unor medii de lucru multiculturale.

“Eficienta costurilor de personal din Romania, localizarea geografica a tarii, dimensiunile pietei locale si competentele angajatilor romani din acest domeniu fac din Romania o locatia cautata de catre companiile din industria externalizarii proceselor de afaceri, externalizarii serviciilor informatice si centrelor de servicii partajate. Asadar raspunsul la intrebarea <Vor exista investitii in Romania?> este, fara indoiala, <Da>”, a afirmat Pawel Panczyi, managing director ABSL Polonia.

O piata de 300 de miliarde de dolari

Sectorul serviciilor pentru afaceri reprezinta o piata de peste 300 miliarde de dolari la nivel global.

“Domeniul externalizarii proceselor de afaceri la nivel global inregistreaza o crestere de 5-6%, in timp ce industria de offshore are o crestere de doua cifre. Pe viitor, aceasta crestere va continua”, afirma Keshav Murugesh, presedinte Nasscom BPM Council & CEO WNS Global Services.

Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri este o organizatie infiintata in 2012 care reuneste companii multinationale din industria externalizarii proceselor de afaceri (Business Process Outsourcing - BPO), centrelor de servicii partajate (Shared Service Centers - SSC), externalizarii serviciilor informatice (Information Technology Outsourcing - ITO) si cercetarii si dezvoltarii (Research and Development - R&D).

Membrii fondatori ai Asociatiei sunt: Genpact, HP, Microsoft, Office Depot, Wipro, WNS, dar ABSL reuneste ai alte companii care ofera servicii financiare, logistice, administrative, de IT si suport clienti, precum: Luxoft, Stefanini, Accenture, Process Solutions, Societe Generale, UCMS Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri