Tranzactia dintre Avangate si fondul de private equity Francisco Partners este si rezultatul miscarii indraznete a lui Radu Georgescu, fondatorul Avangate, de a merge pe coasta de vest a Americii facand o incorporare acolo. Acest lucru a ajutat compania sa intre “in vizorul” Silicon Valley – un pont util pentru orice alt antreprenor roman, considera antreprenorul si investitorul Marius Ghenea.

“Radu Georgescu a decis, foarte curajos acum cativa ani, sa mearga efectiv pe coasta de vest americana, sa faca o incorporare acolo, altfel nu cred ca o asemenea tranzactie ar fi fost posibila. Ceea ce reprezinta un hint util si pentru orice alti antreprenori romani din IT care vor sa mearga pe aceasta ruta. Trebuie sa fii fizic acolo, pentru a fi bagat in seama, abia apoi intra in discutie meritele business-ului in sine”, spune el.

Tranzactia Avangate este inca o dovada a posibilitatii reale pentru antreprenorii romani din IT de a realiza proiecte globale si de a le monetiza prin exituri, mai considera Ghenea, care detine, printre altele, mai multe magazine IT si fashion in Romania, precum PCFun.ro, ElectroFun.ro sau FashionUp.ro.

“Nu stiu daca vor urma alte exituri majore, dar sunt si alte companii IT care cresc foarte frumos in aceasta perioada si care au deja expunere si in piata globala, mai cu seama in cea americana”, considera el.

Ghenea ii pune pe plan de egalitate atat pe Radu Georgescu cat si pe Iulian Stanciu, de la eMag.ro, acesta din urma realizand o tranzactie majora cu Naspers in urma caruia grupul sud-african a preluat 70% din eMag.ro.

“Cu privire la indicatorii folositi in tranzactie, tinand cont ca planul de termen mediu era o listare la bursa americana, probabil multipli folositi au fost mai curand in gama superioara, deci un valuation foarte bun, care a fost foarte posibil un argument important pentru o tranzactie rapida, inainte de maturizarea complete a afacerii”, mai spune Marius Ghenea.

“La final, nu, nu cred ca Silicon Valley este cu ochii pe noi, dimpotriva, tranzactia semnata de Radu este o dovada in plus a faptului ca daca nu reusesti sa intri direct si personal in vizorul “vaii”, sansele unei tranzactii sunt infime”, incheie el.

Avangate, companie fondata de omul de afaceri Radu Georgescu si unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de solutii eCommerce pentru producatori de software, SaaS si servicii cloud, a fost achizitionata de catre Francisco Partners, unul dintre cele mai puternice fonduri de private equity din Statele Unite axate pe tehnologie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri