Atunci cand un program malware loveste, impactul asupra datelor poate fi dezastruos. Mai grav decat atat este faptul ca nu exista nicio garantie ca informatiile valoroase vor putea fi recuperate.

Numai 39% dintre utilizatori au reusit sa isi recupereze toate informatiile pierdute in urma unui atac malware, potrivit unui studiu efectuat in vara anului 2013, de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab. Potrivit cercetarii, 61% dintre utilizatori si-au pierdut cel putin o parte din informatii pentru totdeauna.

Unul din cinci atacuri reuseste sa fure sau sa compromita date confidentiale. Pentru 14% dintre victime, acele informatii sunt pierdute pentru totdeauna, in timp ce 47% si-au putut recupera numai o parte din informatiile pierdute. Insa, ceea ce conteaza este ca sunt implicate informatiile care conteaza pentru noi: studiul releva faptul ca 59% dintre utilizatori pun pret mai mare pe informatiile stocate pe computer decat pe dispozitivul propriu-zis. Astfel, acestia sunt dispusi sa plateasca pentru recuperarea datelor, unul din zece utilizatori angajand experti externi pentru a-si primi inapoi informatiile.
Insa, uneori informatiile pierdute nu mai pot fi recuperate. De exemplu, un specialist tert nu mai poate face nimic daca dispozitivul utilizatorului este afectat de un „file encryptor”, un program malware care cripteaza fisierele. Pentru decriptarea lor este nevoie de o parola unica. Singura cale de a obtine aceasta parola este negocierea cu infractorii, care, de obicei, cer o recompensa. Unul dintre cele mai periculoase exemple de astfel de malware este Seftad. Un atac de succes al Seftad poate cripta nu doar fotografiile si filmele utilizatorului, ci si sistemul master boot record (MBR). Astfel, accesul la computer este complet blocat si poate distruge, fara vreo cale de recuperare, toate programele de pe hard disc.
Exista mai multe cai pentru a evita pierderea informatiilor importante in urma atacurilor malware, inclusiv varianta extrema in care utilizatorul poate refuza sa pastreze orice fel de informatii valoroase pe un dispozitiv digital. Insa, doar doua variante sunt cu adevarat viabile – crearea constanta de back-up-uri si folosirea unei solutii de securitate de incredere.

Kaspersky Lab este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii antivirus din lume. Compania de origine rusa concureaza pe piata solutiilor de securitate IT cu BitDefender, Symantec sau ESET.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri