Apple, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente mobile din lume, a lansat pe piata noua generatie de tablete iPad, dar si o noua generatie de laptop-uri MacBook si noul sistem de operare OS X Mavericks.

Vedetele evenimentului au fost, bineinteles, noile generatii de tablete iPad. Apple a decis de aceasta data sa imbunatateasca nu doar performanta ci si designul, optand pentru doua modele a caror grosime a fost redusa, dar care nu va face rabat la durata de viata a bateriei sau la alte functii. Este o premiera pentru producatorul american care introduce pe ambele dispozitive mobile un ecran tip Retina Display cu o rezolutie peste media pietei.

iPad Air – noul iPad, cea mai usoara tableta de 10 inch de pe piata

iPad Air, denumirea pe care o va purta noul iPad, este promovata ca fiind cea mai usoara tableta de 10 inch de pe piata, cantarind numai 450 de grame, dupa ce vechea generatie avea o greutate de 635 de grame.
Acest lucru se datoreaza in special reducerii grosimii dispozitivului cu 20%, masurand in prezent numai 7,5 mm. Este la fel de subtire ca un smartphone.
Pe partea de echipare, iPad Air dispune de un procesor A7 (64 bit) similar cu cel de pe iPhone 5S. Din calculele Apple viteza de procesare este de 8 ori mai mare, iar grafica este de 72 de ori mai performanta decat pe primul iPad lansat pe piata in 2010.
Noul dispozitiv moibl dispune de o camera de 5MP care filmeaza Full HD, functie pe care Apple nu a imbunatatit-o fata de cea de pe modelul precedent, lansat anul trecut.
Livrarile pentru noul iPad vor incepe din 1 noiembrie, iar pretul porneste de la 499 de dolari pentru varianta cu WiFi si de la 629 de dolari pentru versiunea cu 4G.

Un nou iPad mini cu Retina Display

Asa cum se anticipase initial, Apple a prezentat si noua generatie a iPad mini, tableta de 7,9 inch, care aduce in premiera pe tableta de mici dimeniuni un display Retina de rezolutie ridicata (2048x1536px), care imbunatateste considerabil calitatea ecranului.
Procesorul utilizat pe noul iPad mini, tot un A7 pe 64 de biti, este de 4 ori mai rapid decat precedentul si puterea grafica de 8 ori mai rapida, in timp ce durata de viata a bateriei se ridica tot la 10 ore.
Nici de aceasta data Apple nu a operat modificari in ceea ce priveste calitatea aparatului de fotografiat si a decis sa pastreze camera iSight de 8MP cu care a venit echipata si generatia anterioara iPad mini.
Pretul va incepe de la 399 de dolari, iar modelul lansat anul trecut se va reduce la 299 de dolari.

Din datele companiei, pana in prezent au fost vandute 170 de milioane de tablete iPad. Tabletele iPad au o cota de piata de peste 80% in acest moment, din datele companiei americane.
Compania a anuntat ca in prezent dispune de peste 475.000 de aplicatii destinate exclusiv tabletelor iPad in AppStore.

Sistemul de operare Mavericks si noile MacBook-uri

Apple a prezentat si noul sistem de operare OS X Mavericks pe care compania il promoveaza ca fiind mult mai eficient energetic.
Noul sistem de operare va necesita de pana al trei ori mai putina memorie grafica pentru a rula si vine cu o serie de noi aplicatii – pentru harti, iBooks si multe altele.
Cea mai mare noutate aici este ca noul sistem de operare va fi oferit in mod gratuit utilizatorilor, Apple renuntand in acest fel la taxarea suplimentara pentru sistemul de operare. Spre comparatie, Windows 8 Pro, sistemul de operare dezvoltat de catre Microsoft, are un pret de 199 de dolari.

In cadrul aceluiasi eveniment, Apple a prezentat si noile notebook-uri MacBook Air si MacBook Pro echipate cu cea mai noua generatie de procesoare Intel Haswell.
MacBook Air, dispozitivul de la care se asteapta de multi ani incoace o schimbare in ceea ce priveste calitatea ecranului va mai astepta posibil inca un an sa beneficieze de Retina Display.
In ceea ce priveste linia de portabile, Apple a facut modificari pentru MacBook Pro care de acum vor fi mai performante si vor avea un pret mai bun. Noile MacBook Pro Retina Display vor beneficia de procesoare Intel Haswell “Crystalwell” si procesoare grafice Iris Pro pentru modelele de 13 inch si nVidia GeForce GT 750M pentru dispozitivele de 15 inch.
Pe partea de conexiune, noile portabile vor incorpora Wi-Fi 802.11ac, Thunderbolt 2 si SSD-uri cu o viteza mult imbunatatita.
Noul MacBook Pro de 13 inch va costa de acum 1.299 de dolari, cu 200 de dolari mai putin decat dispozitivul prezentat anul trecut, in timp ce versiunea de 15 inch va costa 1999 de dolari, mai ieftina tot cu 200 de dolari decat precedenta generatie.

Un nou MacPro

Noua generatie Mac Pro cu care Apple va defila in urmatorul an este echipata cu un procesor Intel Xeon tip quad-core cu 12 nuclee, va avea suport de memorie ram de pana la 64 GB, o memorie SSD Flash de 1 TB, porturi Thunderbolt 2 si va oferi suport pentru rezolutia Ultra-HD, cunoscuta si sub denumirea de 4K.
Noul dispozitiv va fi disponibil incepand cu luna decembrie si va avea un pret de pornire de la 2.999 de dolari.

In cadrul evenimentului de lansare a noilor tablete iPad, Tim Cook, CEO-ul Apple, a mai aliniat o serie de statistici interesante despre ecosistemul Apple si reusitele produselor pe piata globala: printre acestea s-a numarat recordul de 9 milioane de iPhone-uri vandute in primul weekend de la punerea in vanzare, peste 60 de miliarde de descarcari de aplicatii din magazinul virtual al apple si peste un milion de aplicatii disponibile.

Sursa foto: captura TheVerge.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri