Profitul Apple a scazut cu 8,6% in trimestrul al patrulea fiscal, incheiat in septembrie, la 7,51 miliarde dolari, inregistrand al treilea declin consecutiv, in timp ce veniturile au urcat cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari, sustinute de vanzarile noilor modele iPhone 5S si 5C, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Vanzarile iPhone, care includ si livrarile pe parcursul a circa o saptamana de smartphone-uri 5S si 5C, au fost de 33,8 milioane de aparate, peste asteptarile analistilor, de 32,8 milioane.
Compania a comercializat in trimestrul al patrulea 14,1 milioane de iPad-uri, sub estimarile de 14,3 milioane. Livrarile de Mac-uri au atins 4,6 milioane de computere.
Apple estimeaza pentru viitorul sezon de al sarbatorilor de iarna cea mai lenta crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani. Faptul reflecta incetinirea cresterii livrarilor iPhone-urile si iPad-urile, pe fondul intensificarii concurentei pe o piata saturata.
Pentru trimestrul actual, Apple anticipeaza venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o crestere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari in urma cu un an. Aceasta ar fi cea mai lenta crestere a vanzarilor in perioada sarbatorilor dupa 2008, cand veniturile au avansat cu 6%. Profitul va fi aproximativ egal cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.
In 2011 si 2012, vanzarile Apple au crescut in perioada sarbatorilor cu peste 70%.
Produsele Apple au revolutionat industria tehnologiei, dar cotatia actiunilor companiei a scazut cu 25% in ultimul an, pe fondul primului declin al profitului in 10 ani. Apple se confrunta cu o concurenta puternica, condusa de Samsung, care exercita presiuni asupra preturilor smartphone-urilor si tabletelor.
"Intrebarea este, pot reveni la crestere?", a declarat Walter Piecyk, analist la BTIG in New York.
Piecyk a spus ca exista semne ca Apple isi reveni in 2014, cu stabilizarea marjelor si a vanzarilor in tari precum China.
Apple a generat in China vanzari de 5,73 miliarde de dolari in trimestrul trecut, in urcare cu 5,6% fata de anul precedent. In Japonia, vanzarile au avansat cu 41%, la 3,34 miliarde de dolari.
"Gama de produse beneficiaza de o cerere puternica. Trebuie sa revina pe un trend pozitiv", a declarat Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research.
Apple a lansat noi modele iPhone si iPad pentru sezonul de cumparaturi de la sfarsitul anului, care este cel mai important trimestru pentru companie. Directorul general Tim Cook a declarat dupa publicarea rezultatelor ca exista o cerere mare pentru iPhone 5S si anticipeaza ca noile iPad-uri vor fi la fel de populare.
Apple va incepe comercializarea iPad Air la 1 noiembrie, iar pe parcursul lunii va intra pe piata si noul iPad mini.
In trimestrul trecut, Apple a avut o cota de 13,4% pe piata mondiale a smartphone-urilor, in scadere de la 15,6% in aceeasi perioada a anului 2012, potrivit companiei de analiza a pietei Strategy Analytics.
Cota de piata a Samsung s-a majorat de la 32,9% la 35,2% in aceeasi perioada.
Apple a inregistrat o scadere a cotei si pe piata tabletelor, odata cu lansarea unor noi produse de catre companiile concurente.
Actiunile Apple au scazut cu pana la 5,1% in urma anuntarii rezultatelor, dar ulterior si-au revenit aproape la nivelul de inchidere a tranzactiilor, de 529,88 dolari pe unitate, dupa ce directorul financiar Peter Oppenheimer a spus ca marjele ar fi fost mai bune daca Apple nu ar fi modificat o metoda de contabilitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri