Finlanda a anuntat joi ca ministerul Afacerilor Externe a fost tinta unui "vast" spionaj informatic, insa ca acesta nu a vizat "cele mai sensibile informatii", relateaza AFP.

Conform liderului diplomatiei, Erkki Tuomioja, serviciul de securitate national al politiei finlandeze a deschis o ancheta pentru "spionaj agravat".

"Este foarte problematic", a marturisit Toumioja, care a aparut in fata presei la cateva ore dupa ce postul de televiziune finlandez MTV3 a dezvaluit cazul joi dupa-amiaza, scrie Mediafax.

Conform autoritatilor, spionajul a durat "mult timp" si a fost detectat la inceputul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne ale Uniunii Europene.

Conform lui Tuomioja, sistemul de spionaj informatic este "foarte sofisticat", insa "informatiile cele mai sensibile", in special cele cu privire la relatiile internationale, nu au fost pierdute, deoarece informatiile cele mai secrete "nu se afla in reteaua" tinta.

Conform informatiilor transmise de postul MTV3, autoritatile finlandeze suspecteaza serviciile secrete ale Rusiei si Chinei ca s-ar afla in spatele acestor atacuri. Tuomioja a refuzat sa dea numele suspectilor, insa a indicat ca "suspectii vor fi probabil numiti" cand va incepe procesul.

Indiciile care au dus la detectarea acestor acte de spionaj ar fi venit din strainatate, ceea ce l-a surprins pe specialistul informatic independent Petteri Jarvinen. "Faptul ca Finlanda nu a detectat ea insasi actele de spionaj care au durat ani de zile este foarte jenant", a declarat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri