Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite (CIA) ofera 10 milioane de dolari anual (7,5 milioane de euro) companiei de telecomunicatii AT&T pentru a avea acces la vasta baza de date a acesteia, afirma oficiali guvernamentali americani citati de ziarul The New York Times, noteaza Mediafax.

Cooperarea intre cele doua parti se desfasoara in mod voluntar, in cadrul unui contract civil, compania AT&T nefiind obligata in niciun fel prin presiuni judiciare, explica oficialii citati.

CIA ofera angajatilor companiei numerele de telefon ale suspectilor de terorism, multi aflati in strainatate, iar AT&T furnizeaza din propria baza de date informatii care permit localizarea acestora si identificarea complicilor.
AT&T, cea mai mare companie de telecomunicatii din Statele Unite, are o imensa baza de date, care cuprinde informatii despre toate comunicatiile ce au tranzitat reteaua sa, nu doar comunicatiile propriilor clienti.

Dezvaluirile confera o noua dimensiune programului american de interceptare a comunicatiilor, evidentiind cooperarea agentiilor de spionaj cu operatorii din domeniul online si al telefoniei.

La sfarsitul lunii octombrie, ziarul The Washington Post a dezvaluit, prezentand documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, ca Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a accesat principalele linii de comunicatii care fac legatura intre bazele de date apartinand companiilor Yahoo si Google. Prin accesarea acestor linii de comunicatii, NSA poate colecta informatii din sute de milioane de conturi de mail.

Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptari a NSA trimite zilnic milioane de date obtinute din retelele companiilor Yahoo si Google la centrul de stocare a datelor existent in baza de la Fort Meade. Conform documentului, in ultimele 30 de zile inainte de 9 ianuarie 2013, agentii NSA procesasera 181.280.466 de date, incepand de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul si destinatarul unui mesaj) pana la continutul comunicatiilor de tip text, audio si video. Ca reactie, presedintele Consiliului de administratie al companiei Google, Eric Schmidt, a catalogat drept "scandaloasa" interceptarea de catre serviciile americane a datelor a sute de milioane de utilizatori ai motoarelor de cautare online.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri