Tranzactia dintre grupul german Deutsche Telekom si GTS Central Europe nu afecteaza foarte mult pe termen scurt business-urile Romtelecom si Cosmote, companii detinute de DT, a declarat pentru wall-street.ro, Ahmed Hassan, lider al echipei dedicate sectorului tehnologie, media si telecomunicatii si country managing partner in cadrul companiei de consultanta si audit Deloitte Romania.

„Aceasta tranzactie ar trebui privita mai mult la nivel central european decat doar la Romania pentru ca GTS are operatiuni de fibra optica si infrastructura de business (centre de date) in zona Europei Centrale si de Est si interesul DT este mai mult la nivel regional. Grupul DT are mai multe investitii directe si indirecte in Europa Centrala, printre acestea si Romtelecom si Cosmote in Romania”, a afirmat Hassan.

Deutsche Telekom a cumparat pentru 546 de milioane de euro GTS Central Europe, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii, cu operatiuni in Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia. Tranzactia nu include si operatiunile GTS din Slovacia.

Compania a fost cumparata de la un grup de fonduri de private equity format din Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital si M/C Partners.

Tranzactia arata interesul operatorilor de a investi in internet de mare viteza si servicii de date

„Cred ca aceasta tranzactie arata interesul tot mai mare al operatorilor telecom de a investi in infrastructura care include internet de mare viteza si servicii de date. De exemplu, tot in acest trend al diversificarii se inscrie si achizitia Kabel Deutscheland, cel mai mare operator de cablu din Germania, de catre Vodafone. Internetul broadband si serviciile legate de date vor continua sa creasca substantial avand in vedere cererea in crestere a clientilor pentru cloud, internet si solutii de date. Iar, GTS are cativa clienti de business foarte buni ceea este un advantaj”, afirma seful Deloitte Romania.

Ahmed Hassan a mai spus ca vom vedea trenduri diferite in perioada urmatoare, acestea reflectand mediul in schimbare determinat de reglementare, competitie si preturile in scadere din domeniul telecomuniatiilor.

„Tot mai multi jucatori vor cauta noi moduri de a investi in infrastructura si baza de clienti fie ca va fi vorba de achizitii mici sau intelegeri precum cele de partajare a retelei”.

La nivel local, Deutsche Telekom este prezent prin Romtelecom si Cosmote, companii care formeaza cel mai mare business de telecomunicatii de pe piata, cu afaceri de 1,04 miliarde de euro si 11 milioane de clienti.

Pe de alta parte, GTS Romania este o companie cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2012, care anul trecut a adus in jur de 5% din veniturile GTS Central Europe, fiind cel mai mic contributor in cifra de afaceri a grupului. Cele mai importante tari in privinta cifrei de afaceri a GTS Central Europe sunt Republica Ceha (aprox. 150 mil. euro), Polonia (in jur de 115 milioane de euro), Slovacia, Ungaria si

Anul trecut grupul GTS avea in jur de 40.000 de clienti, dintre care 1.100 in Romania. Compania furnizeaza la nivel local solutii de transport de date, voce, acces internet, servicii de tip cloud si colocare.

Prin achizitia GTS la nivel regional, grupul german isi intareste pozitia pe segmentul de servicii integrate de telecomunicatii si IT si pe cel de business. De altfel si in Romania, Romtelecom si Cosmote au pus in ultimii ani tot mai mult accentul pe dezvoltarea solutiilor de business si pe furnizarea de servicii de telecom imbinatate cu IT.

„Pe termen scurt nu vad un impact prea mare asupra businessului Romtelecom si Cosmote. Eventual vor avea unele avantaje din aceasta tranzactie pentru ca sunt parte a familiei DT, dar cred ca prioritatile lor vor ramane diferite in perioada urmatoare. De exemplu, integrarea operationala a celor doua entitati incat acestea sa dezvolte un business care sa aduca castig actionarilor sai”.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste influenta acestei tranzactii asupra pietei locale de telecomunicatii, oficialul Deloitte afirma ca lucrurile depind foarte mult de modul in care reteaua si businessul GTS vor fi integrate de catre Deutsche Telekom.

„Aceasta tranzactie nu va avea o influenta semnificativa pe termen scurt asupra pietei locale pentru ca Romtelecom si Cosmote au alte prioritati. Bineinteles, daca punem impreuna reteaua Romtelecom si cea de fibra optica a GTS un jucator puternic precum DT va transforma GTS intr-o companie mai puternica si va aduce vremuri grele pentru ceilalti”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri